Prostor Plocha o 2,73 m2 slouží jako koupelna, WC a k mytí nádobí. Pračka se sem už bohužel nevejde.

Problém Chybějí úložné prostory, které by mohly malou místnost zorganizovat a odlehčit. Úplně šťastná není ani poloha záchodu naproti dveřím.

Řešení Umyvadlo se vymění za granitový dřez, který se bude lépe hodit na mytí nádobí. Zavěšená žaluzie oddělí záchod od dřezu.


Naproti dveřím je WC, které by bylo příjemné nějak skrýt. Umyvadlo slouží i k mytí nádobí, ale chybí prostor k odkapání. Majitelé trvají na zachování vany, ale nezbývá tak už místo pro pračku.


1. VARIANTA - Poloha všech zařizovacích předmětů zůstává stejná. Korálkovým závěsem se snažím o optické zakrytí záchodové mísy. Schválně jsem zvolila něco transparentního, abych už tak malý prostor ještě více nezmenšila neprůhlednou látkou. Mezi nový dřez a WC jsem navrhla neprůhlednou zavěšenou žaluzii, jejímž úkolem je oddělit dvě různá hygienická prostředí. Umyvadlo jsem vyměnila za granitový dřez, ve kterém se bude lépe mýt nádobí a zároveň nebude působit tak kuchyňsky. Na stěnu nad vanou přibude sklopný odkapávač na nádobí.

PŮDORYS – Do výklenku nad vanou i na stěnu nad záchodem jsem navrhla prostorné police z borovicového masivu. Bude možné je schovat za nenápadnou roletu. Na stěně u dveří nesmí chybět madla na sušení ručníků.


2. VARIANTA - Zbývající prostor vedle vany se dá využít pro potřebný úložný prostor. Dozděním příčky do výšky 180 cm a dovybavením policemi na míru vzniká za vanou prostor, který bude dole přístupný ze strany od vany a zároveň i nahoře ze strany od dřezu. Na dozděné stěně může pohodlně viset nad dřezem zrcadlo. Na stěně nad vanou nesmí chybět sklopný odkapávač na nádobí. Stěny jsou obložené nenápadným šedým keramickým obkladem, podlaha o stupeň tmavším a prostor rozjasní barevný sprchový závěs nebo police z dřevotřísky.

PŮDORYS – Protože si majitelé přáli zachovat vanu, změnila jsem její polohu. Za rohem ode dveří ve výklenku tak vzniklo vhodné místo pro záchodovou mísu – je přirozeně skrytá a není vidět přímo ode dveří.

Text a vizualizace: Eliška Machátová

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení