PROSTOR Světlá místnost s velkým oknem v prvním patře nového rodinného domu o rozměrech 3,5 × 2,5 m sloužila jako provizorní pracovna. Majitel domu ji zároveň využíval i jako domácí posilovnu.

PROBLÉM Celková nefunkčnost prostoru a snaha o jeho víceúčelovost. Svoji úlohu neplnila ani pracovna se stolem umístěným v rohu místnosti, ani domácí posilovna.

ŘEŠENÍ V místnosti vznikla již jen nová posilovna minimalistického ražení. Stěny tým natřel barevným odstínem, který dokáže nabudit a zároveň i zklidnit. Stejnou barvu získaly i police a žebřiny na stěnách. Podlahu odlehčil jutový koberec.

DŘÍVE Nemastný neslaný prostor, který se snažil neúspěšně plnit funkci pracovny.

NYNÍ Pokoj má funkci, díky níž je téměř denně využíván. Díky neutrální barevnosti ho lze ale okamžitě změnit i na jiný účel.


DŘÍVE Pracovnu používal Míla sporadicky. Dívat se při práci do rohu místnosti totiž nebylo ani trochu tvůrčí. Tím, že si sem občas chodil zacvičit, bylo
o dalším osudu místnosti rozhodnuto velmi rychle.


NYNÍ Místnost pro Mílovu domácí posilovnu byla velmi vhodně zvolena. Je relativně prostorná a nepůsobí nijak stísněně. Velké okno směřuje na jihozápad a posilovna je dobře větratelná.


DŘÍVE Chtěli byste zde pracovat, psát e-maily nebo vyřizovat domácí agendu? Pracovní kout zkrátka nefungoval.


NYNÍ Veškeré cvičební vybavení a přístroje jsou multifunkční. Výběr odpovídá tomu, že Míla rád cvičí silově i kondičně.

DŘÍVE Koberec, rohový stůl, nevhodná pracovní židle a dál už nic. Místnost se už dávno potřebovala nově nadechnout.


NYNÍ Posilovna je záměrně navržena jako celkem neutrální prostor. Lze ji za pouhých pár minut změnit třeba na pokoj pro hosty.

BARVY

...
1) Uklidňující barva přírodních trav, juty a bambusu
2) Elegantní a zároveň inspirující zelenošedá barva
3) Neutrální ultrasvětlý odstín stejné zelenošedé barvy

Design: Petr Šlejmar
Foto: Petr Karšulín

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení.

Nové proměny bydlení