1. JIŽ NEFUNGUJE

Pokud přestal spotřebič fungovat rok po zakoupení, následuje reklamace. Pokud se tak stalo mimo záruční lhůtu, pak si rozmyslete postup. U spotřebičů starších deseti let obvykle platí, že přesáhnou-li náklady na opravu polovinu ceny nového výrobku, má smysl do něj investovat.

2. ÚSPORA ENERGIE

Druhý nejčastější důvod pro výměnu spotřebiče je úspora energie, a tedy peněz. Současné modely jsou oproti těm letitým při stejném výkonu výrazně úspornější. Např. dnes běžné plynové kondenzační kotle mohou být až o třetinu úspornější než staré typy. Další příklad – vafky: v porovnání se starými moderní topidla ušetří až 15 % nákladů na plyn.

3. MODERNÍ FUNKCE

Pořízení nového spotřebiče může mít i ten důvod, že na rozdíl od toho starého nabízí nové, praktické funkce, tedy nové možnosti využití, ale třeba i jednodušší ovládání. Např. hořáky na plynovém sporáku už nemusíte zapalovat sirkou, stačí stisk knoflíku…

4. VÍCE BEZPEČÍ

Současné výrobky nabízejí více bezpečí. Samozřejmostí jsou bezpečnostní pojistky. Příklad za všechny: u plynového sporáku není třeba se bát, že babička usne, zatímco na plotně hřeje mléko. Ve chvíli, kdy zhasne plamen, se automaticky uzavře přívod plynu.

5. NOVÝ DESIGN

I to je důvod. A nemusí to být zrovna design 3. tisíciletí. Patnáct let stará trouba je retro, které neletí. Chcete-li třeba na chalupu stylový spotřebič, pak můžete pořídit kus, který se vzhledem hlásí k předválečné době, ale nabízí moderní funkce.

6. VÝHODNÁ NABÍDKA

K výměně vás může postrčit i výhodnější nabídka, kterou může poskytovat váš dodavatel energií. Někteří nabízejí zákazníkům nákup spotřebičů za zpříznivější ceny, ale zajistí i odbornou montáž a zprovoznění spotřebiče. Za určitých podmínek se na nákladech souvisejících s montáží i finančně spolupodílí. Bonusem je pak asistenční služba – pro případ, že spotřebič vypoví službu zcela náhle (hodí se nejen v případě kotle uprostřed zimy).