Stále slýcháme, že vybírat domácí spotřebiče je po praktické stránce třeba podle rozměrů, výkonu a úspornosti. Nezanedbatelným parametrem je ale také hlučnost. Zásadní je u vysavačů, digestoří, praček a sušiček, ventilátorů a klimatizací, ale špatný výběr vám může zkomplikovat i soužití s myčkou, či dokonce chladničkou. Že vás to nenapadlo? V minulých letech výrobci spotřebičů provedli anketu a dotázaní uvedli, že kromě hlasité hudby, křiku dětí či hádek je často nepříjemně ruší právě hluk domácích spotřebičů. A to nejen ve vlastní domácnosti, ale i od sousedů. A ti, kteří tento parametr při výběru spotřebiče nevzali na vědomí, přiznali, že později této chyby litovali.

...
Autor: Shutterstock

PROČ JE DOBRÉ TICHO

Proč je hlučnost u domácích spotřebičů tolik důležitá? Ticho člověk potřebuje, aby jeho mysl mohla odpočívat. Zejména nežádoucí nepříjemné zvuky se negativně podepisují na psychickém rozpoložení člověka, náladě, ale mají také špatný vliv na kvalitu spánku, o soužití se sousedy a domácí pohodě jako takové nemluvě.

Autor: Shutterstock

KUCHYNĚ – SRDCE DOMÁCNOSTI

Většina domácích spotřebičů je navíc dnes umisťována do kuchyně, která je obvykle centrem veškerého rodinného dění, bývá velmi často součástí otevřeného prostoru, kde se nachází také jídelna, ale i obývací pokoj. Blízcí se tu scházejí, povídají si, sledují televizi, poslouchají hudbu, připravují se do práce, do školy a podle průzkumu se dokonce i milují. Ruch spotřebičů by takovou pohodu zbytečně rušil. Další důvod je ten, že kvůli úspoře energie často spouštíme spotřebiče v době nízkého tarifu, což je také v noci. Ani tehdy se nehodí, aby pračku z vaší koupelny či kuchyně slyšel celý dům.