PROSTOR Po spojení obou místností vznikl prostor o rozměrech 850 × 450 cm.

PROBLÉM Nevyhovující kuchyňská sestava i uspořádání pokoje. Ve velkém prostoru není jídelní stůl a nábytek působí, jako by tu byl umístěný jen provizorně, nemá žádný řád.

ŘEŠENÍ Pracovní plocha kuchyně je nyní hlavně pod oknem, centrem pokoje se stal jídelní stůl a je víc možností pro umístění pohovky.

DŘÍVE Lednice je v kuchyni umístěná poměrně blízko kamen, od nichž proudí teplý vzduch. Na pracovní lince je málo místa a také nevyhovují úložné prostory. Chybí velký pohodlný jídelní stůl pro větší sešlosti.

NYNÍ - varianta první. Na podlaze zůstala původní dlažba a pracovala jsem i s původním zařízením interiéru – z odstínu dřeva na komodách jsem vycházela při návrhu nové kuchyňské sestavy.

Ta má teď jednotlivé pracovní úseky řazené logicky za sebou: lednice, mytí, příprava, vaření a servírování, to vše na sebe přirozeně navazuje. Jídelní stůl je symbolickým předělem mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Za pohovkou umístěnou v prostoru vzniklo místo pro minipracovnu se sekretářem.

BARVY Konzervativní barevnost vychází z přírodních tónů dřeva na nábytku a dlažby. Cihlová barva kamnových kachlů a doplňků sem přirozeně patří.

NYNÍ - varianta druhá. Ve druhé variantě jsem se snažila klientům představit prostor s jemným šedomodrým odstínem marmolea na podlaze. Sami se můžete přesvědčit, že celá místnost rázem působí vzdušněji. Také pohovka v této verzi neubírá zbytečnyě prostor, ale je postavená u stěny, televize visí na protější zdi. Pracovní stůl navazuje na kuchyňskou linku, a vznikají tak vlastně ještě další možnosti jeho využití. Jídelní stůl je v centru, orientovaný tak, aby nikdo neseděl zády ke dveřím.

BARVY Odlehčená vzdušná verze počítá s šedomodrou barvou podlahy a modrými dvířky a židlemi. Bílá a šedá pěkně sekundují.

Text a vizualizace: Gabriela Nováková

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení.