Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyrobte si krmítko pro ptáky za pět minut a skoro zadarmo!

/
  • Krmítko z šišek.
    Krmítko z šišek. (iStock)
    8. listopadu 2021 ● 06:00

    Krmítkem v zahradě získáte krásnou dekoraci a navíc uděláte dobrý skutek. Ne každý je zručný natolik, aby si stloukl vlastní, a ne každému se chce utrácet za kupované. Přinášíme pár tipů, jak přilákat ptáky na zahradu s minimálními náklady. Kupte jen krmení. Zbytek najdete doma!

     

     

  • 1.

    Z PET lahve

    Pokud se vám nechce připravovat směs tuku a semínek, můžete je ptákům jednoduše jenom nasypat. Použít můžete například starý hrnek a talířek, který slepíte k sobě. Poslouží i obyčejná pet láhev. Tu dole prořízněte a přidejte k ní improvizované bidýlko, na které se ptáci pohodlně usadí. Nejjednodušší je prostrčit skrz láhev vařečku, na kterou budou zrníčka vypadávat a ptáci se na ni mohou pohodlně usadit.

     

  • 2.

    Z tuku a semínek

     

    Další možností je použít klasickou směs z tuku a semínek. Tu pak můžete nalít do jakékoliv formy jako je kelímek od jogurtu, květináč, kokosový ořech nebo vykrajovátko na cukroví. Posloužit může opět starý hrnek, do kterého před ztuhnutím přidáte klacík jako bidýlko.

    Tukem se semínky můžete obalit šišku nebo uplácat klasickou kouli. Ty se mimochodem dříve preferovaly proto, že na ně mohou lépe sýkory než vrabci. V dnešní době je ale i vrabců málo, takže se rozhodujte jen podle sebe.

  • 3.

    Jak na výrobu doma?

     

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak vyrobit lojové krmítko Irena Sládečková

    Lůj byl preferován, protože byl levnější. Použít se dá ale i sádlo nebo rostlinný tuk, které mohou být dostupnější. Jedinou podmínkou je, že sádlo nesmí být osolené. To je skutečně důležité: sůl je pro ptáky v podstatě jed. "Pro ptáky velikosti čížka je smrtelná dávka jedno zrnko soli, kterou se posypávají rohlíky," uvádí například ekologická poradna Veronica. Proto do krmítek nepatří žádné zbytky jídla z vaší kuchyně.

    Pracovní postup:

    V hrnci rozpusťte tuk a přidejte směs semínek. Tu pořídíte v hobbymarketech a zahradnictvích. Někdy vás vyjde levněji koupit semínka jednotlivě a směs si namíchat podle sebe. Měkkou směs dejte do nádoby, vložte do ní provázek nebo bidýlko a nechte zaschnout.

  • 4.

    Bez síťky

     

     

    Dříve velmi oblíbené koule v síťce už raději nekupujte. Ptáčkům se do nich snadno zamotají nožičky. Z této pasti se sami nedokáží vymotat a je v ohrožení jejich život.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy