Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Deky a polštáře: Jak vybrat ty, které zahřejí, a jak o ně správně pečovat?

/
  • Většinu polštářů můžete prát na 40 stupňů
    Většinu polštářů můžete prát na 40 stupňů (Shutterstock.com)
    13. ledna 2016 ● 06:00

    Pro relaxaci během zimních večerů se určitě budou hodit teplé deky a polštářky. Vybírat můžete podle vzhledu, rozměrů, ale především by vás měl zajímat druh materiálu, ze kterého je výrobek ušit, abyste věděli, jak se o něj starat, aby vám dlouho vydržel v původním tvaru i barvách.

  • 1.

    Polštáře a polštářky

    Autor: Shutterstock.com

    Většina dekoračních polštářů má polyesterovou výplň, která je lehká, dobře se přizpůsobí vašemu tělu a hlavně se snadno udržuje v čistotě. Polštáře s touto náplní můžete prát v pračce při teplotě až 40 °C a sušit v sušičce, materiál dobře drží tvar i po vyprání. Určitě ho ale nežehlete horkou žehličkou, stačí jen polštář lehce naklepat, aby se do náplně dostal vzduch a zůstala příjemně měkká. Do některých relaxačních polštářů, látkových dětských hraček a velkých sedacích vaků se jako výplň používají také napěněné polystyrenové kuličky. Jsou méně poddajné, ale zato lépe podrží tělo. Také tyto polštářky můžete vyprat, ale jen na 30 °C a uzavřené do ochranných sáčků. Ideální je v tomto případě snímatelný pratelný obal a samostatná vložka, která se nepere.

  • 2.

    Plédy a deky

    Většinu polštářů můžete prát na 40 stupňů
    Autor: Shutterstock.com

    Naprostá většina plédů na zabalení je vyrobena z flísu, na první dotek hebkého polyesteru s jemným chloupkem na povrchu. Pro praní platí stejná pravidla jako u polštářů: při častějším praní se materiál opotřebuje, není už tak příjemně jemný a začnou se na něm vytvářet drobné kuličky ze svrchních chloupků. Po vyprání tedy plédy rychle rozvěste a nechte přirozeně uschnout, nežehlete je, jen povrch lehce překartáčujte kartáčem s měkkými přírodními chlupy. U dek a přehozů z akryliku je lépe počítat s tím, že se materiál ještě může při praní nepatrně srazit. Bavlněné a vlněné plédy se mohou prát při 30 až 40 °C podle údajů uvedených na visačce, můžete počítat s tím, že se nepatrně srazí, a také se mohou vytahovat, takže je raději sušte rozložené na osušce.

  • 3.

    Klasika v moderním kabátku

    Sebevědomí lidé to mají v životě snazší, shodují se vědci.
    Autor: Shutterstock

    Pokud chcete mít pokrývku trochu silnější, můžete si koupit prošívanou deku. Většina takových výrobků je naplněna dutým polyesterovým vláknem, jako povrchová tkanina se používají směsové materiály z bavlny a polyesteru. Pokud se chcete zachumlat do čistě přírodní deky, kupte si deky plněné jemným prachovým nebo obyčejným přírodním peřím, případně směsí obojího, s bavlněným povlakem. Tyto deky na rozdíl od dutého vlákna většinou nemůžete prát v pračce. Pak byste je měli odnést do speciální čistírny, kde zvlášť vyčistí peří a pak ho nasypou do nového sypku. V prodejnách ale najdete i deky z prachového a obyčejného kachního peří, které můžete prát i na 60 °C, tedy při teplotě, která hubí roztoče. K dostání je třeba extra hřejivá přikrývka Sötvedel za 1690 Kč v síti Ikea. Zajímavé řešení nabízí nový materiál lyocell, který se vyrábí ze dřeva nebo recyklovaných textilií. Náplň se většinou kombinuje s polyesterovým vláknem a výsledkem je lehká nadýchaná deka, kterou lze prát také při teplotě 60 °C a hodí se i pro alergiky.

  • 4.

    Tip na závěr

    .
    Autor: Archiv firem

    Při nákupu dek, plédů a polštářků se zajímejte, zda je možné výrobky prát, nebo s nimi musíte z zajít do čistírny. Většinu z nich vyperete s v pračce při teplotě 30 nebo 40 °C, před praním je raději složte a dejte do větších ochranných j síťovaných sáčků na praní jemného prádla. s A použijte gelové kapsle nebo prací gel.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

koliaska: No, z vlastní zkušenosti můžu říct, že na zahřátí jsou asi nejlepší vlněné deky. Jednu takovou doma mám a je skvělá. Mám pocit, že jsem ji kupovala před lety tady: https://www.vlnenezbozi.cz/vlnene-deky/ Vytahuji ji každou zimu a vždy mě spolehlivě zahřeje.

(29. 03. 2019 20:44)

kadlicek: Kebystě chodiváli a kupováli tjéto déky a polštáre za naších prevdádzacích akcijí, ktoré už letá pre vás robíme tak nakúpitě za najlepčije cény a budětě mať to najkvalitnějšije, čo zabúbi a zničí všetké roztóče, víry a baktérije a budětě vedieť akú péčlivosť im venováť. Tak šup, šup aťs Vami všetkými na našich predvádzačkách setkáme.

(13. 01. 2016 10:19)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy