24. červen 2018
Svátek slaví Jan, zítra Ivan

Tipy a triky do kuchyně: Jak ji uspořádat, aby opravdu fungovala?

/
  • Stačí dodržet pár pravidel a v kuchyni najednou vše funguje lépe
    Stačí dodržet pár pravidel a v kuchyni najednou vše funguje lépe (Shutterstock.com)
    3. února 2016 ● 06:00
     

    Většina rodinného života se odehrává v kuchyni. Když nebude správně vyřešená, dříve nebo později nás přestane bavit. Ovšem hned na začátku si upřímně řekněme, že jakákoliv původně drobná úprava v kuchyni skončí s velkou pravděpodobností kompletní předělávkou. Když tedy předěláváte kuchyň „z gruntu“, dejte si záležet. Možná se vám bude hodit pár tipů a vychytávek, aby kuchyň správně fungovala.

  • 1.

    Zóny

     
    Jedna kuchyň 4x jinak

    Pořádně se zamyslete nad tím, jak na sebe mají jednotlivé zóny navazovat. Jedná se o zónu vaření, zónu přípravnou, zónu mytí nádobí a zónu ukládání potravin. Posloupnost by měla být od mycí přes přípravnou až k varné a všude kolem nich potřebujete odkládací plochy. Má to logiku, protože přinesete domů potraviny, něco uložíte, z něčeho se chystáte vařit a také potřebujete vše očistit. Následovat by měla pracovní plocha s délkou nejméně 80 cm, na které se dá krájet, míchat a připravovat. Ale pozor, nebuďte megalomani. Maximum je podle odborníků na ergonomii 140 cm, jinak se příliš naběháte. Pak jídlo pokračuje na varnou zónu.

  • 2.

    Dřevo vs. laminát

     

    úklid kuchyně

    Dobře vysušené a tvrdé dřevo na dvířka a čela zásuvek není zrovna levné. Když si ale pořídíte dřevo měkké, jako jsou smrk a borovice, budou po pár měsících samý škrábanec. Důležité je také vzít v potaz, že kuchyň je místnost s vysokou vzdušnou vlhkostí. Platí to především u starších domů. Není proto ideální nechat si do takových prostor udělat kuchyňskou linku od truhláře, když nevíte, jak moc vysušené dřevo má. Naproti tomu dřevotřískové nebo MDF desky s povrchovou úpravou vlhkost vydrží, protože mají kvalitní fólii.

     

  • 3.

    Nohy. Ano, nebo ne?

     

    Nerezová kuchyně potřebuje péči. Rozhodně se vyhněte abrazivním čistícím prostředkům a drátěnkám!

    Všimli jste si, že většina kuchyňských skříněk stojí na soklíku přímo od země, kdežto staré panelákové mívaly nohy? V malých místnostech vypadá linka na nohách vzdušněji, navíc i lidé s číslem bot přes 41 mohou stát blízko kuchyňské linky.

  • 4.

    Jak vysoko?

     

    Správným používáním spotřebičů se dá v kuchyni dost ušetřit.

    Obecně platí, že skříňky na zdi by neměly být výš než 185 cm. Ale vzhledem k tomu, že nejčastěji vaří ženy a nejtypičtější výška je něco málo přes 160 cm, níž to bude lepší. Horní skříňky by měly být hluboké maximálně 30 cm, abyste do nich dobře viděli. Minimální vzdálenost mezi pracovní deskou a horními skříňkami je 50 cm. Když budou níž, budete se špatně orientovat na pracovní ploše. V každé moderní kuchyni je třeba myslet na digestoř. Ta by měla být nad elektrickou varnou deskou 65 cm a nad elektrickým a plynovým vařičem 75 cm. Vždy si dobře spočítejte, jak výkonnou potřebujete. Hlavně u kuchyní spojených s obývákem si ušetříte zklamání.

  • 5.

    Sporák do rohu nepatří

     

    Přinášíme tipy a triky pro nerezovou kuchyni beze šmouh.

    Varná plocha by nikdy neměla být v rohu u stěny, protože kolem ní potřebujete odkládací plochu. Doporučení je 40 cm z každé strany. Podle výšky kuchaře či kuchařky je dobré mít varnou plochu od země ve výšce od 72 do 88 cm, aby se dalo snadno dosáhnout i na zadní plotýnky.
    Když máte klasický sporák, nikdy ho nedávejte ke dveřím, které se otvírají do kuchyně. Poslední dobou je oblíbené mít varnou desku a pak zvlášť samostatnou troubu s dvířky ve výšce očí. Šetříte záda a lépe kontrolujete přípravu. Pracovní deska na přípravu jídla by měla být ve výšce – podle postavy – od 82 do 100 cm. Dobrá pomůcka pro správnou volbu: postavte se, ohněte ruku v lokti a od ní odečtěte ještě 5 až 10 cm. Naproti tomu dřez by měl být v takové výšce, abyste pohodlně na dno položili dlaně.

  • 6.

    Pozor na podlahu

     

    Tiché pračky můžete vystěhovat z koupelny do kuchyně.

    V první řadě musí být dobře udržovatelná a voděodolná. Takové můžou být speciální plovoucí podlaha nebo tradiční PVC a vinyly. Diskutabilní jsou dlažby. Sice se dobře udržují hlavně v domácnostech se zvířaty, ale když je místnost větší a hodně chodíte, trpí nohy otřesy. Zachrání to jen dobré boty s vyšší měkčenou podrážkou.

     

  • 7.

    Největší chyby

    Nejbezpečnější je potraviny skladovat v průhledných a dobře uzavíratelných dózách.

     

    • špatně seřazené zóny
    • příliš vysoko umístěné horní skříňky
    • krátká a špatně umístěná pracovní plocha
    • sporák v rohu nebo u vchodových dveří
    • slabá digestoř

    Zajímá vás také, jak snížit spotřebu ledničky?

Přidat názor
Počet komentářů: 2

koliaska: Ahojky. Výtečné rady, díky mockrát! Nejvíce asi souhlasím s těmi zónami. Myslím, že správné rozdělení kuchyně je asi nejdůležitější. Já měla to štěstí, že mi s tímto vším skvěle poradili designéři z http://www.pwinterier.cz/ Ti se s přestavbou mé kuchyně popasovali tak dobře, že z mé malé nepřehledné kuchyňky udělali místo, kde je přímo radost připravovat jakékoliv jídlo.

(25. 03. 2018 07:23)

petka.a@...: pár super rad pro kuchyně jsem našla tady: http://www.gorenje.cz/zakaznicky-servis/rady-odborniku/jak-zaridit-kuchyn

(16. 03. 2016 09:16)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy