PROSTOR Velká, dobře prosvětlená místnost v suterénu zrekonstruovaného domu se dvěma dveřmi a jedním volným vstupem do obývacího pokoje.

PROBLÉM Kuchyň nesloužila svému účelu, neboť tu nebyl ani sporák, ani trouba, byl pouze vařič. Stará linka měla jen spodní skříňky, chyběly úložné prostory horních skříněk. Nebylo tu dobré osvětlení ani možnost komfortního sezení u jídelního stolu.

ŘEŠENÍ V kuchyni je nová linka s horními i spodními skříňkami, sporákem se sklokeramickou varnou deskou i troubou, nové osvětlení, stůl i židle a atmosféra stylově zabydleného prostoru.

 

DŘÍVE V kuchyni zabíral místo starší nábytek, jímž byly obestavěné téměř všechny stěny. Úložného místa tady ale mnoho nebylo.

 

NYNÍ S proměnou došlo k přehlednějšímu uspořádání. Vznikly dvě prostorné zóny, jídelní a kuchařská, která efektivněji využívá místo.

Dříve Na Pavlovo přání byl v rámci rekonstrukce suterénu kousek stěny vyzděný autentickou cihlou. Ale jinak šlo spíš o odkladiště starého nábytku a kuchyň tak nemohla plnit svoji funkci.

Nyní Dvojice stínidel a pozadí cihlové stěny dodávají kuchyni až industriální ráz a zajímavost. U bytelného stolu s pohodlným posezením se cítíte jako v příjemné restauraci.

Dříve Kvůli staršímu nábytku z jiných částí domu působila kuchyň hodně nekuchyňsky. Vládla tu studená atmosféra provizoria.

Nyní V kuchyňské lince je vestavěná lednice i myčka. Digestoř nad sklokeramickou deskou nutná není, okno je na dosah.

Dříve V kuchyni bylo jen nouzové vybavení, za sporák s troubou zaskakoval dvouvařič, chyběla tu lednice i horní skříňky.

Nyní Krémový odstín linky působí čistě a elegantně, ve skříňkách je dost místa nejen na nádobí, ale také na myčku a na tříděný odpad.

Dříve Dřez s baterií je na konci linky vedle vstupních dveří, což není praktické. Tmavý nábytek prostor zatěžuje.

Nyní Dřez je přesunut do jiné části linky.

BARVY
1) Bílé odstíny má korpus kuchyňské linky, takže působí vzdušně.
2) Cihlová červeň vnáší zemitost, kterou dál rozvíjí temný odstín dřeva starší skříně.
3) Hnědou barvu dřeva má podlaha, stůl i pracovní deska linky.


Design: Zuzana Bernasovská
Foto: Veronika Raffajová


Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení