Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak poznat zkažené vejce, co dělat, aby zelenina neplesnivěla, a další triky fikaných hospodyněk!

/
  • ....
    .... (Shutterstock.com)
    15. března 2016 ● 06:00

    Jsou to maličkosti, ale někdy dokážou zachránit celou večeři. Pomohou vám ušetřit nebo zabrání tomu, aby se potraviny kazily. Některé triky znaly už naše babičky. Co vám v domácnosti usnadní život?

  • 1.

    Čerstvé, nebo zkažené?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte pochyby o tom, zda jsou všechna vejce, která máte v ledničce, v pořádku? Zjistit to můžete jednoduchým testem: vezměte širokou sklenici a nelijte do ní vodu. Když do ní dáte syrové vejce, to zdravé půjde ke dnu a bude na něm ležet. Jak stárne, začne se zvedat špičkou nahoru. Takové vejce se dá ještě jíst. Starší vajíčka začnou plavat směrem k hladině, zcela nepoživatelná plavou nahoře. Taková vejce klidně vyhoďte.

  • 2.

    Lednice a zelenina

    Poznáte, jestli je jídlo ještě zdravé?
    Autor: shutterstock

    Plastové boxy, které v lednici slouží k uskladnění ovoce a zeleniny, jsou praktické, umějí ale také vytvořit báječné prostředí pro plísně. Vystelte dno zásuvek papírovými utěrkami – vsáknou vlhkost z potravin, a plísně to tak budou mít o dost komplikovanější.

  • 3.

    Neplýtvejte citronem

    Horká voda s citronem je skvělá nejen na hubnutí, ale také vám pročistí střeva.
    Autor: Shutterstock.com

    Potřebujete jen pár kapek citronu? Nerozřezávejte ho na polovinu, citron zbytečně rychle vyschne. Citron opláchněte, vezměte špejli, udělejte do něj dírku a vymáčkněte tolik kapek, kolik potřebujete.

  • 4.

    Víc šťávy z ovoce

    Citrusová dieta
    Autor: Shutterstock.com

    Šťáva z citrusových plodů je skvělá bomba pro podporu imunity! Abyste z plodů dostali maximum, poválejte je ve slupce po kuchyňské lince několikrát tam a zpět. Šťáva se tak lépe uvolní.

  • 5.

    Ovadlá zelenina? Žádný problém!

    Ředkvičky
    Autor: profimedia.cz

    Těšili jste se na čerstvý svazek ředkviček, ale než jste se dostali k jejich konzumaci, jsou povadlé a vysušené? Dejte je na chvíli do sklenice s ledovou vodou a plátkem syrové brambory, uvidíte, jak ožijí doslova před očima.

  • 6.

    Jak na čerstvé máslo

    Velkou předností másla je jeho nezaměnitelná chuť a vůně.
    Autor: Foto: Shutterstock, archiv Blesku

    Máte chuť nakoupit máslo, když je ve slevě, ale bojíte se data spotřeby? Máslo ale vydrží v mrazáku až půl roku! Dejte ho jen do vzduchotěsné nádoby, aby nenatáhlo vůni od jiných potravin, které v mrazáku skladujete.

  • 7.

    Přesolená polévka

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Všichni to známe: polévka je hotova a na poslední chvíli nám ujede ruka se solí. A celá práce je v jednom okamžiku v tahu. Už naše babičky měly v tuto chvíli v záloze několik triků: do polévky vložily na lžičce kostku cukru a nechaly ji v polévce rozpustit. Cukr pohltí nadbytečnou sůl. Celý postup můžete několikrát opakovat.

     

    Dostatek soli do sebe dokážou natáhnout i plátky syrové brambory. Ty nechte v polévce povařit asi 10 minut. Do přesoleného čirého vývaru stačí dát bílek, ten pak povařený zase vyjměte.

  • 8.

    Hrudkovitá sůl

    s
    Autor: profimedia.cz

    Máte doma vlhko a sůl ve slánce se vám "hrudkuje"? Přidejte do ní pár zrníček rýže: ta skvěle absorbuje vodu a sůl zůstane díky ní sypká.

  • 9.

    Žluté banány

    banány
    Autor: profimedia.cz

    Banány nechte v trsu až do chvíle, než je sníte. Oddělené banány hnědnou mnohem rychleji.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy