23. duben 2018
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak poznat zkažené vejce, co dělat, aby zelenina neplesnivěla, a další triky fikaných hospodyněk!

/
  • ....
    .... (Shutterstock.com)
    15. března 2016 ● 06:00
     

    Jsou to maličkosti, ale někdy dokážou zachránit celou večeři. Pomohou vám ušetřit nebo zabrání tomu, aby se potraviny kazily. Některé triky znaly už naše babičky. Co vám v domácnosti usnadní život?

  • 1.

    Čerstvé, nebo zkažené?

    ...

    Máte pochyby o tom, zda jsou všechna vejce, která máte v ledničce, v pořádku? Zjistit to můžete jednoduchým testem: vezměte širokou sklenici a nelijte do ní vodu. Když do ní dáte syrové vejce, to zdravé půjde ke dnu a bude na něm ležet. Jak stárne, začne se zvedat špičkou nahoru. Takové vejce se dá ještě jíst. Starší vajíčka začnou plavat směrem k hladině, zcela nepoživatelná plavou nahoře. Taková vejce klidně vyhoďte.

  • 2.

    Lednice a zelenina

    Poznáte, jestli je jídlo ještě zdravé?

    Plastové boxy, které v lednici slouží k uskladnění ovoce a zeleniny, jsou praktické, umějí ale také vytvořit báječné prostředí pro plísně. Vystelte dno zásuvek papírovými utěrkami – vsáknou vlhkost z potravin, a plísně to tak budou mít o dost komplikovanější.

  • 3.

    Neplýtvejte citronem

    Horká voda s citronem je skvělá nejen na hubnutí, ale také vám pročistí střeva.

    Potřebujete jen pár kapek citronu? Nerozřezávejte ho na polovinu, citron zbytečně rychle vyschne. Citron opláchněte, vezměte špejli, udělejte do něj dírku a vymáčkněte tolik kapek, kolik potřebujete.

  • 4.

    Víc šťávy z ovoce

    Citrusová dieta

    Šťáva z citrusových plodů je skvělá bomba pro podporu imunity! Abyste z plodů dostali maximum, poválejte je ve slupce po kuchyňské lince několikrát tam a zpět. Šťáva se tak lépe uvolní.

  • 5.

    Ovadlá zelenina? Žádný problém!

    Ředkvičky

    Těšili jste se na čerstvý svazek ředkviček, ale než jste se dostali k jejich konzumaci, jsou povadlé a vysušené? Dejte je na chvíli do sklenice s ledovou vodou a plátkem syrové brambory, uvidíte, jak ožijí doslova před očima.

  • 6.

    Jak na čerstvé máslo

    Velkou předností másla je jeho nezaměnitelná chuť a vůně.

    Máte chuť nakoupit máslo, když je ve slevě, ale bojíte se data spotřeby? Máslo ale vydrží v mrazáku až půl roku! Dejte ho jen do vzduchotěsné nádoby, aby nenatáhlo vůni od jiných potravin, které v mrazáku skladujete.

  • 7.

    Přesolená polévka

    ...

    Všichni to známe: polévka je hotova a na poslední chvíli nám ujede ruka se solí. A celá práce je v jednom okamžiku v tahu. Už naše babičky měly v tuto chvíli v záloze několik triků: do polévky vložily na lžičce kostku cukru a nechaly ji v polévce rozpustit. Cukr pohltí nadbytečnou sůl. Celý postup můžete několikrát opakovat.

     

    Dostatek soli do sebe dokážou natáhnout i plátky syrové brambory. Ty nechte v polévce povařit asi 10 minut. Do přesoleného čirého vývaru stačí dát bílek, ten pak povařený zase vyjměte.

  • 8.

    Hrudkovitá sůl

    s

    Máte doma vlhko a sůl ve slánce se vám "hrudkuje"? Přidejte do ní pár zrníček rýže: ta skvěle absorbuje vodu a sůl zůstane díky ní sypká.

  • 9.

    Žluté banány

    banány

    Banány nechte v trsu až do chvíle, než je sníte. Oddělené banány hnědnou mnohem rychleji.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy