PROSTOR Místnost s plochou 15 m2 v činžáku na pražském Žižkově sousedí s předsíní, koupelnou a ložnicí. Okno má do dvora.

PROBLÉM Nevelký prostor měl sloužit zároveň jako kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Monika si nevěděla rady, jak ho logicky a hlavně prakticky uspořádat. Navíc nebylo jasné, jak řešit umístění nového kotle.

ŘEŠENÍ Kotel je nyní v koupelně. Odkouření, vedené přes kuchyň, vyžadovalo odborně provrtat z kuchyně otvor v 35cm stěně. Ondra vybral novou linku a podlahu. Pokoj rozdělil dlouhým vyšším pultem, vybral rozkládací pohovku, police na knihy, doplňky. Okna i dveře dostaly nový nátěr.


DŘÍVE Umístění a výběr nábytku postrádaly koncepci a svěží jednotný styl. Stůl překážel před linkou, bojler zase v rohu kuchyně.

NYNÍ Předělení pokoje jídelním/pracovním pultem sem vneslo řád. Přibylo místo před kuchyňskou linkou, u stolu i na knížky.

Dříve  Prostor ztmavovala vínová kuchyňská linka. Měla dvouplotýnkový indukční vařič a chyběla trouba. Na přípravu jídla zbývalo málo místa. Chladnička stála v jiné části pokoje, jídelní stůl byl pod oknem.

Nyní  Do nové šedé linky se vešly chladnička i myčka. Doplnily ji obklady v lomené bílé barvě vyspárované modře a světlá vinylová podlaha. Prostor rozdělil dobře osvětlený jídelní i pracovní pult.

Dříve  Malý jídelní stůl, navíc nalepený na kuchyň a s výhledem na bojler, to nebylo hezké ani praktické. Před linkou nebylo místo.

Nyní  Z kuchyně zmizel bojler, který visel v místě mikrovlnky. Vznikl tak prostor pro další horní skříňky. Místo stolu je volný prostor.

Dříve  Malý jídelní stůl, navíc nalepený na kuchyň a s výhledem na bojler, to nebylo hezké ani praktické. Před linkou nebylo místo.



Nyní  Nad rozkládací pohovkou visí police na knížky. Obývák odděluje od kuchyně vyšší úzký pult, u kterého se jí, ale i pracuje.

Barvy:
Starorůžová pro osvěžení, na koberci v kombinaci s fialovou a modrou

Bledě modrá, výrazný akcent spárovací hmoty a barva na doplňcích

Šedá, barva kuchyňské linky, a světle šedé odstíny podlahy – dekor běleného dubu Design: Ondřej Červený
Foto: Veronika Raffajová

Vyrobeno ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení