Výzkumy ukazují, že úklidem domácnosti trávíme méně času než naše babičky. Podle výzkumů ženy v Británii zkrátily dobu domácích prací o celou polovinu oproti roku 1965. Žehlením, uklízením, vařením, nákupy a praním tráví v průměru 18 hodin v týdnu – oproti dřívějším 44. Podobně jsou na tom podle výzkumů Američanky i Češky. Výzkum z roku 2005 uvádí, že české ženy se péči o domácnost věnují v průměru 22,5 hodiny týdně. V posledních letech pak přibývá žen, které se domácím pracím v týdnu věnují maximálně dvacet hodin. Do toho jsou zahrnuty jak fyzické práce, tak i management celého týmu zvaného rodina: tedy rozhodování, kdo kdy koho odvede na kroužek, vyzvedne ze školy, kdy stačí nakoupit a tak dále.

Pozor! Tyto věci octem nikdy nečistěte, nebo si je zničíte!

Pozor! Tyto věci octem nikdy nečistěte, nebo si je zničíte!

Ocet považován za nejlepšího přítele správné hospodyně. Dokáže si poradit s čištěním i s pachy, pokud pochopitelně pomineme jeho nezastupitelnou roli…celý článek

Důvody jsou zřejmé: máme k dispozici pračky, sušičky, mikrovlnky, mrazničky a další a další pomocníky. Čisticí prostředky nám umožňují trávit nad skvrnami méně času než naše babičky a ponožky s dírami většina lidí prostě vyhazuje, než aby je pečlivě štupovali. Americká socioložka Seren Evans-Charringto dále upozorňuje na fakt, že v dnešní době už se na vypulírované obýváky zase tolik nehledí. "Dnešní lidé nejsou pod takovým tlakem jako generace našich rodičů a prarodičů, pro které domácnost bez poskvrny symbolizovala určitý společenský status," uvádí.

Výzkumy nepotřebuji

"Jasně, že to vnímám a nepotřebuji k tomu výzkumy," říká sedmatřicetiletá Miroslava. "Když jsem byla malá, bydleli jsme ve společné domácnosti i s babičkou. Uklízelo se v podstatě pořád – v sobotu bylo velké prádlo, vana plná namočených kusů. Babička ani máma prostě nesnesly nikde prach, šmouhy, malovalo se ob rok. Já se přiznám, že občas vidím takové ty chuchvalce prachu za sedačkou nebo v rohu místnosti a rozhodně neběžím okamžitě pro vysavač. Radši jsem s dětmi nebo uvařím dobré jídlo."

...
Autor: Shutterstock.com

Vycíděné stříbro a lesknoucí se podlaha ztrácejí svou důležitost. Neznamená to ovšem, že by ženy svých ušetřených dvacet hodin měly výhradně pro sebe. Většina z nich je totiž v zaměstnání déle, než tomu bylo u generace jejich rodičů a prarodičů. Pokud sečteme placenou práci a péči o domácnost, jsme podle výzkumu na téměř 60 hodinách. Pokud se s manželem starají o děti do 18 let, připisují si ženy ještě nejméně dalších pět hodin týdně péčí o děti. I když se muži častěji podílejí na domácích pracích (v USA se počet hodin strávených domácími pracemi týdně zvedl od roku 1965 ze 4,4 na 9,8 v roce 2011), management celé rodiny stále většinou zůstává na ženách. Ženy mají většinou přehled o tom, co je potřeba kdy udělat, a ostatní jim "pomáhají". Je to ponejvíce dáno tradicí, vedení domácnosti je stále vnímáno spíše jako "ženská záležitost".