Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 triků, jak se zbavit zápachu z cigaret. Pomůže káva a ocet!

/
  • Přestali jste s kouřením? Poradíme vám, jak se zbavit zápachu v domácnosti.
    Přestali jste s kouřením? Poradíme vám, jak se zbavit zápachu v domácnosti. (Shutterstock.com)
    9. května 2016 ● 06:00

    Cigaretový dým se rychle nasákne do všeho. Do tapet, malby, koberce, záclon, polstrování sedačky, a dokonce i do dřevěného nábytku. Nemusíte být ani kuřačka - stačí, když vás někdo s tímhle nepříjemným zlozvykem navštíví. Jak se tedy zápachu zbavit? Máme pro vás pár osvědčených rad.

  • 1.

    Vyperte, co se dá

     

    Ani v zimě se nebojte pustit do bytu čerstvý vzduch.
    Autor: profimedia.cz

    Možná se vám to zdá banální, ale je to základ. A účinný. Sundejte z oken záclony i závěsy, povlaky ze všech polštářů, přehozy z křesel i sedací soupravy, nezapomeňte na ubrus a ozdobné dečky a všechno hoďte do pračky. Věci, které se vyprat nedají, odneste do čistírny.

  • 2.

    Na nábytek vezměte leštičky

    Záclony zútulní každý interiér. Při správné péči vám navíc vydrží mnoho let.
    Autor: Profimedia.cz

    Slabým octovým roztokem důkladně omyjte veškerý nábytek. Dřevěný pak vyleštěte speciálním přípravkem se včelím voskem. Octový roztok můžete použít i na koženou nebo koženkovou sedačku, potom ji ale hned ošetřete vhodným impregnačním krémem.

  • 3.

    Okna umyjte octem

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se ptáte proč, uvědomte si, že sklo je pokryté mastnou zaprášenou vrstvou, ve které se zápach z cigaret drží. A i tentokrát si vezměte na pomoc už zmiňovaný ocet. Sklo dokonale odmastí a dodá mu lesk. Můžete ho nalít do rozprašovače a nastříkat přímo na sklo nebo přilít do vody, kterou pak budete okna umývat.

  • 4.

    Na koberce jedlá soda

    Díky našim trikům bude váš koberec zase vypadat jako nový.
    Autor: Shutterstock.com

    Zápach zažraný do koberce pomůže odstranit jedlá soda. Je mnohem účinnější než všemožné speciální deodoranty a osvěžovače určené pro koberce. Ty obsahují sice vonné látky, které ale zápach jen překryjí. Koberec tedy nejprve důkladně vyluxujte, pak posypejte sodou a nechte ji asi tři hodiny „pracovat “, než koberec znovu důkladně vysajete.

  • 5.

    Nezapomeňte na žárovky

    Výměna klasických žárovek za úsporné nebo Led je nejrychlejší cestou, jak začít výrazně šetřit na nákladech.
    Autor: Shutterstock.com

    Žárovky jsou při boji s cigaretovým zápachem hned dvojím problémem: jednak přirozeně přitahují cigaretový kouř, a navíc pokaždé, když znovu rozsvítíte, se díky teplu uvolní zápach z těchto kouřových usazenin zpátky do vzduchu. Chcete-li se tedy cigaretového odéru opravdu navždy zbavit, nezapomeňte je důkladně umývat.

  • 6.

    Osvěžte vzduch

    Mátová svíčka
    Autor: Shutterstock

    A ocet do třetice. Připravte si silnější octový roztok, nalijte ho do misek, ty rozmístěte po místnosti a nechte je tam stát přes noc.


    Pokud vám není čpavý pach příjemný, i v tomto případě můžete použít jedlou sodu. Pokud ji nasypete do misek a necháte několik dní stát v pokoji, měla by z ovzduší absorbovat zbylé pachy. A skvěle funguje také mletá káva, která navíc interiér příjemně provoní. Nasypejte ji do několika papírových kávových filtrů, které pak pevně zavažte.

Přidat názor
Počet komentářů: 3

Uživatel_5573531: Osvědčil se mi Odstraňovač zápachu z http­s://ob­chod­.cis­tapo­hoda­.cz/re­seni-zapachu/odstranovac-zapachu-koure-z-kamen--cigaret-a-marihuany/. Uklízel jsme po bývalém nájemníkovi a byla to fakt síla. Ale tohle fungovalo

(29. 03. 2022 08:50)

Lubica258: Daleko lepší, než tyto pokusy je čistička vzduchu https://www.vzdusin.cz/cisticky-vzduchu/Cisticka-Olimpia-Splendid-Aura-Di , která ze vzduchu vyčistí veškerý prach a nečistoty. Ale my doma nekouříme, to je asi nejlepší varianta.

(10. 04. 2019 19:20)

Yarda: Já mám sedmý trik: Nekouřit a návštěvy upozornit (někdy je potřeba důrazně), že u nás se nekouří.

(10. 05. 2016 12:51)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy