V Multi-Komfortních domech se dobře dýchá po celý rok

Multi-Komfortní domy vytváří stabilní a komfortnímu prostředí, které zamezuje v poletu dráždivých látek, jako jsou pyly trav, bylin a stromů, roztoče, zvířecí alergeny nebo plísně. Vnitřní klima těchto staveb je vhodným prostředím pro alergiky. Může za to správná míra výměny vzduchu s odbouráním těkavých organických látek, tepoty vzduchu, vlhkosti, jež vytváří ideální rovnováhu pro lidský organismus.  Větrací systém, zajišťuje nepřetržitý proud filtrovaného čerstvého vzduchu a stále udržuje jeho vysokou kvalitu. Do obydlí se nedostává žádný prach, pyl ani aerosol, i když za jeho zdmi právě bují pylová sezóna. Použitý vzduch je ve stejnou chvíli odváděn pryč - vzduch se čistí a přirozeně cirkuluje.

„Bydleli jsme u frekventované ulice, kde každou chvíli jela tramvaj. Když jsme v noci v horkých letních dnech větrali, nedalo se kvůli hluku spát. Po přestěhování máme čerstvý vzduch díky větracímu systému. Přes účinné filtry se navíc do místností nedostává prach ani pyl z ulice, takže se mi i zmírnily alergické reakce, dříve jsem měla silné projevy alergie na pyl, “ říká jedna z majitelek Multi-Komfortního domu.

Každá budova by měla být odolná vůči nekontrolovanému proudění vzduchu

Důležitým prvkem Multi-Komfortního domu je vzduchotěsná obálka, která díky důmyslné konstrukci bez spár nepustí do prostoru žádné nežádoucí látky. „Obálka domu by měla být co možná nejtěsnější, aby nedocházelo k tepelným ztrátám a nesnižovala se efektivita větracího systému. Je nutno doplnit, že výměna vzduchu v domě je nutná, ale měla by být pod kontrolou, což zajišťuje právě zavedený větrací systém,“ doplňuje Ing. Karel Sedláček, Ph.D., manažer technické podpory Divize Isover společnosti Saint-Gobain.

Tip: Jak a kdy změřit vzduchotěsnost?

Vzduchotěsnost měříme tzv. Blower door testem. Test vzduchotěsnosti je nezbytný při certifikaci energeticky úsporných budov. Pro pasivní domy musí být do hodnoty n50 do 0,6h-1. Test vzduchotěsnosti realizujte při stavbě domu, jakmile je dokončen vzduchotěsný plášť, ale konstrukce jsou ještě přístupné. To znamená před dokončením vnitřních prací, ale po dokončení prací elektroinstalačních (v souladu s ostatními řemesly), včetně identifikace všech nedostatků.