Pokud se zaměříte na to, kolik protopíte zbytečně, budete možná překvapeni. Možná stačí chodit doma nikoli v trenýrkách, ale také v tričku, nebo si vzít ponožky. Každý stupínek navíc totiž něco stojí. Odborníci vypočítali, že každý stupeň, o který je v místnosti tepleji, znamená zvýšení spotřeby energie o 6 %.

V LOŽNICI JAKO V SAUNĚ?

Základním předpokladem pro nižší účty za teplo je nepřetápět! Optimální teplota pro místnosti, v nichž se žije, je 22 stupňů Celsia, v koupelně může být o 2 stupně více, v ložnici naopak méně. Jedině teplota kolem dvacítky vám totiž zajistí ideální podmínky pro kvalitní spánek. Zbytečně pak není třeba přetápět chodby, předsíně, kde dlouhodobě nepobýváte, v době, kdy jste v práci, může být v domě či bytě jen 17 °C, při dlouhodobější nepřítomnosti ještě o dva stupně méně.

Autor: Shutterstock

OKNA ZAVŘENÁ, ALE…

Cenné teplo může unikat také starými okny, dveřmi, i když jsou zavřené. Pokud tyto nevyhovující stavební součásti domu či bytu nehodláte vyměnit, pak je alespoň opatřete funkčním těsněním, okna izolačním dvojsklem. Chlad, který jimi prochází, mohou částečně zastavit i žaluzie, rolety či závěsy. Průchodu chladného vzduchu se snažte zabránit také pode dveřmi. To jsou ale jen drobnosti, kvalitní izolace fasády, oken, střechy je předpokladem, jak zbytečně neposílat teplo ven.

KAM TOPÍTE?

To není nesmyslná otázka, i v tomto se často chybuje. Radiátory musejí mít možnost topit do místnosti. Neměly by je zakrývat záclony či závěsy, neměl by před nimi stát nábytek, neměly by být ověšeny sušícím se prádlem. Například taková záclona před topným tělesem může mít za následek až o 40 % vyšší spotřebu energie při dosažení stejné teploty.

Autor: Shutterstock

TEPLOTU ŘIĎTE

Po bytě můžete chodit a utahovat ventily u každého radiátoru podle toho, zda v místnosti právě pobýváte, či nikoli. Výhodnější a pohodlnější je pořídit pokojový termostat s časovým spínačem. Ten umožní naprogramovat snížení teploty na noc nebo na dobu, kdy v místnosti nikdo není. Tam, kde použijete pokojový termostat, ale nepoužívejte zároveň termostatické hlavice na radiátorech. Těžko by se spolu na správné teplotě domlouvaly.

VĚTRAT SE MUSÍ

Pro vytvoření zdravého prostředí je nutné v obytných místnostech větrat, okno by mělo být otevřené přibližně hodinu denně. Za takovou chvíli jím ale v mrazivých dnech „uletí“ obrovské množství tepla, až 75 %! Praktičtější je z toho důvodu větrání krátké, ale intenzivní, při němž jsou okna otevřena dokořán. Vymění se při něm více vzduchu a zároveň se nestačí ochladit zdi jako v případě, že větráte delší dobu „ventilačkou“.

Doporučené teploty:

obývací pokoj 20–22 °C

kuchyně 20–22 °C

ložnice 18–20 °C

dětský pokoj 20–21 °C

koupelna 22–24 °C

chodba 17–19 °C

zádveří 15 °C