Už i do českého hlavního města dorazil trend, který zvyšuje nedostupnost bydlení v centru pro běžné občany. Podobně jako v Paříži, Londýně, ale třeba také Moskvě zkrátka nemůže v srdci matičky Prahy bydlet průměrný  Čech.

Autor: Shutterstock

LUXUSNÍ LOKALITY

Nejdražší lokalitou je přirozeně samotné centrum Prahy, tedy Praha 1 a Praha 2. Zde se podle údajů jedné z předních českých developerských společností pohybují průměrné ceny kolem 140 tisíc korun za metr čtvereční. Pro lepší představu: byt o velikosti 90 metrů čtverečních vyjde v průměru na zhruba 12,5 milionu korun. Je to způsobeno tím, že v těchto lokalitách vznikají nové byty jen s obtížemi, a proto ojediněle. Automaticky se tak šplhají výš i ceny bytů stávajících.

SROVNÁNÍ SE SOUSEDY

Při porovnání situace v Praze se stavem v metropolích sousedních států české hlavní město co do výše cen za bydlení suverénně vede. V Praze je průměrná cena bydlení v centru 3,09krát vyšší než cena bydlení v nejlevnější čtvrti, například v Bratislavě je to jen 1,57 násobek a v Mnichově dokonce 1,44 násobek. Praha tak předstihla i Vídeň, kde je bydlení v centru v průměru 2,09krát dražší než na okrajích.

Autor: Shutterstock

JAK DLOUHO MUSÍME PRACOVAT?

Podle výzkumu developerských společností má průměrný nový byt v Praze velikost 71,6 m2 a stojí 4,8 milionu korun. Při průměrné mzdě v Praze ve výši 34.824 korun tak za něj běžný Pražan utratí veškeré své příjmy za 11,5 roku. Ještě loni to byly platy za necelých deset let. Za rok se tak dostupnost nového bydlení výrazně zhoršila. Průměrný obyvatel Bratislavy na tamní průměrný byt vydělá teoreticky za necelých devět let, obyvatel Varšavy pak dokonce za 6,4 roku, což je ovšem dáno výrazně menší průměrnou výměrou i cenou tamních bytů.

Autor: Shutterstock

DOSTUPNĚJŠÍ „DEVÍTKA“

Oproti průměrné cenové úrovni v Praze jsou ceny v centru vyšší 2,4krát. Za středem města následuje Praha 8, což je typické rozvojové území, kde se staví řada luxusních projektů. Další v žebříčku je tradiční rezidenční čtvrť Praha 6. Naopak v Praze 9 jsou v současnosti ceny nového bydlení lehce pod pražským průměrem.          

Zdroj: Zpráva Central Group