Slunné a teplé letní počasí přímo vyzývá k posezení na zahradě. Ať už s rodinou nebo přáteli. Pokud si pouze chcete čas od času ugrilovat nějaké to maso a zeleninu k večeři, stačí mít menší či větší gril, který pak jen uklidíte do kůlny nebo garáže.

Když si ale pořídíte venkovní kuchyni, můžete na zahradě ve společnosti svých kamarádů a blízkých trávit mnohem víc času. Během vaření a přípravy koktejlů se klidně můžete bavit s ostatními a ještě si vychutnávat pobyt na čerstvém vzduchu.

VIDEO: Jak si vyrobit pohodlnou moderní kuchyňskou lavici ze starých židlí? Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Návod, jak si ze starých židlí vyrobit krásnou, super moderní a pohodlnou kuchyňskou lavici. iPrima

Vše při ruce

Letní kuchyň může mít mnoho podob. Výhodou je, že v ní kromě grilu najdete i sporák a někdy dokonce i troubu. Fajnšmekři ocení udírnu. Chybět nemůže ani funkční dřez s tekoucí vodou. Komu by se chtělo odnášet špinavé nádobí někam do domu. Samozřejmostí jsou také nějaké ty skříňky, ve kterých jsou všechny ty talíře, kastroly, sklenice a příbory uložené. Obrovskou výhodou je pak také integrovaná malá lednice, kterou zejména v horkých letních dnech jistě oceníte. Fantazii při zařizování nové venkovní kuchyně se meze nekladou. Na výběr máte také z nespočtu stylů od moderní či venkovské, ze kterých si vyberte ten, který se nejvíce hodí do vaší zahrady.

Kam ji umístit

Stát může v podstatě kdekoliv. Záleží jen na tom, jak velký prostor máte k dispozici a také kolik do ní chcete investovat. Venkovní kuchyň se dá začlenit do zahrady, může být součástí terasy, stát pod pergolou nebo se ukrývat v altánu. Vybudovat ji můžete svépomocí nebo si ji nechat postavit a vybavit takzvaně na míru.

Víte, jak si zařídit kuchyni podle feng-šuej tak, abyste se v ní cítili dobře? Jak na to vám v následujícím videu poradí kouč a mistr feng-šuej Jiří Černák:

Video
Video se připravuje ...

Jak si zařídit kuchyni podle feng-šuej, aby se nám dobře hublo 

Na co si dávat pozor při zařizování?

Dobré je, aby venkovní kuchyně byla umístěna co nejvíce ve stínu. Kolem poledne a času oběda by se už zpravidla měla nacházet v příjemném chládku. Ideální je proto umístění kuchyně na sever nebo východ poblíž vzrostlého stromu nebo alespoň křoví. Uvidíte, že příjemný chládek oceníte při vaření, kdy by se vám v horku od plotny či trouby v kombinaci s venkovním vedrem mohlo rychle udělat nevolno. Umístění ve stínu je ale výhodnější také pro případné skladování potravin.

Nebudete je tak muset neustále přenášet do vnitřní kuchyně v domě. Ideální je při výstavbě kuchyně nešetřit příliš místem a udělat ji co největší. Získáte tak dostatek prostoru pro manipulaci v kuchyni a můžete v ní pohodlně vařit spolu s partnerem, rodinou nebo přáteli. Ideální je také správné zastřešení a zastínění kuchyně i z boků, kterého můžete dosáhnout venkovními roletami, skleněnými panely nebo třeba útulně vyhlížejícími zídkami kolem dokola. Vhodným řešením je s výstavbou venkovní kuchyně počítat dopředu a umístit ji například do pergoly.

Těmi nejkrásnějšími venkovními kuchyněmi se inspirujte v GALERII.