Trápí vás plíseň? Když místností dostatečně neproudí vzduch, vodní pára se sráží a vsakuje do stěn, kde začnou vznikat plísně. Takže i běžný denní provoz domácnosti, jako je vaření, sprchování a praní, má za následek vyšší tvorbu vlhkosti. Prevencí je větrání, případně používání protiplísňových sprejů, ale to nemusí někdy stačit. Pak je na místě vyzkoušet pohlcovač vzduchu. 

Výsledek nás příjemně překvapil

Novinkou na trhu je systém Ceresit STOP VLHKOSTI AERO 360°, který je ve srovnání se starším modelem až o 40 procent účinnější, navíc podle výrobce neutralizuje nepříjemný zápach.  Je určen do místností o velikosti zhruba 20 m2, což většinou odpovídá přibližně 50 m3.

Ke svému provozu nepotřebuje žádnou energii, je založen na čistě mechanickém principu, vlhkost vychytává pomocí tablety, k níž proudí vzduch ze všech stran a která se postupně rozpouští. Čas od času je nutné nahromaděnou vodu vylít. U všech tří testovaných přístrojů se už během pouhých pár dnů projevil pozitivní efekt. V městských bytech přitom fungoval přece jen lépe než ve venkovském domě. 

Jak dopadl Ceresit Stop vlhkosti v naší redakci? 

Testovala Brigita Zemen, on line editorka Blesk pro ženy

Brigita Zemen
Autor: blesk pro zeny
Produkt jsem testovala v panelákovém bytě 2+kk o velikosti 40 m2, zatepleném s plastovými okny. Protože neměl balkón, sušila jsem prádlo v bytě, společně s vařením se v něm v zimě hodně držela vlhkost a ani větrání moc nepomáhalo, navíc s malým dítětem nebylo možné mít okna v zimě pořád otevřená.

Přístroje jsem měla dva – každý do jednoho pokoje, měla jsem je umístěné na parapetu, kde zdi chytaly největší vlhkost a hrozilo, že budou plesnivět. Opravdu fungoval výrazně.

Zhruba po týdnu používání se přestala rosit okna a v nádobce se začala objevovat tekutina, která prošla přes zachycující tabletu. S výrobkem jsem byla velmi spokojená. Tabletu bylo nutné měnit zhruba jednou měsíčně. Výměna byla snadná a přístroj fungoval. Co mě trošku bolelo, byla cena, ale když jsem vyzkoušela levnější produkt, nefungoval tak dobře, takže jsem se opět pokorně vrátila k tomuto.

Testovala Lenka Chvostová, redaktorka webu Abecedazahrady.cz

Lenka Chvostová
Autor: redakce
Bydlím s dcerou v panelovém domě v dvougarsonce, která má celkovou plochu 42 metrů čtverečních. Na obývací pokoj, kde trávíme většinu času, dcera si zde hraje, a dokonce zde i spíme, navazuje otevřený kuchyňský kout bez okna. A protože se do maličké kuchyňky digestoř už prostě nevešla, dala jsem přednost skříňce navíc, bojuji někdy s nadměrnou vlhkostí z vaření.

Panelák je totiž nově zateplený a plastová okna v obýváku skutečně dobře těsní, takže se pak zákonitě rosí. Hlavně teď, když se začalo topit. Pohlcovač jsem proto umístila právě do tohoto pokoje. Překvapilo mě, že už druhý den byla tabletka orosená a voda kapala dolů do nádobky.

V dalších dnech jsem pak s radostí zaznamenala, že se nám okna už nerosí. Navíc zmizely i nepříjemné pachy z vaření. Přístroj prokazatelně funguje. Dokonce má i líbivý design a co je nejdůležitější, manipulaci s ním zvládne asi každý. Stačí jen vybalit tabletku a vložit ji do přístroje. 

I když tableta není nejlevnější, podle toho, jak pomalu ubývá, soudím, že mi vydrží přibližně měsíc a půl až dva, takže náklady nejsou tak vysoké. I když samozřejmě tam, kde je vlhkost mnohem vyšší, bude určitě ubývat rychleji. V takovém případě bych si asi raději pořídila nějaký elektrický kondenzační odvlhčovač. Pro boj s běžnou vlhkostí, která trápí většinu domácností, je ale Ceresit určitě dostačující.

Testovala Radka Wallerová, editorka webu Supermámy.cz

Wallerova
Autor: bpz
Bydlíme v podlažním rodinném domě, v němž je s vlhkostí problém naštěstí jen v jedné spodní místnosti, která byla v minulosti k domu přistavěna a zjevně není dobře izolována, navíc je pod skálou, takže zejména jeden roh v ní je vlhký a vzniká tam v rohu plíseň. Pokoj funguje jako pracovna a dětská herna v jednom, navlhlý pach v něm je nepříjemný. 

Původně jsem Ceresit dala na zem do onoho problematického rohu, ale lépe fungoval na polici ve výši zhruba jednoho metru. Pak pohltil více vlhkosti a během týdne začal být vzduch v místnosti výrazně příjemnější. Ale obávám se, že tahle místnost přece jen potřebuje pořádnou izolaci, že vlhkost ze zdi pohlcovač vytáhnout nedokáže a že lépe funguje na zjevnou vlhkost, staženou například na okně. 

Novinka ale fungovala určitě lépe než starší typy, které jsme používali bez většího efektu v minulých letech. Cena za tabletu mě zaskočila, ale vypadá to, odhadem, že by mohla vydržet alespoň měsíc či dva, pak to není tak hrozné.