Každodenní úklid by se při udržování plovoucí podlahy měl stát pravidlem. Veškeré hrubé nečistoty, jako jsou písek a drobné kamínky, totiž na plovoucí podlahy působí jako brusný papír. Je proto třeba je co nejčastěji odstraňovat. Stačit vám na to bude smeták, popřípadě vysavač. Ten by ale měl být vybaven speciálním nástavcem. Abyste v budoucnu množství nečistot eliminovali, určitě si pořiďte kvalitní rohožky, a to jak před vchodové dveře, tak i do předsíně.

Plovoucí podlahy a voda

U všech plovoucích podlah platí pravidlo: čím méně vody, tím lépe. Zapamatujte si ho. Příliš vody totiž snadno způsobí zvlnění podlahy a její zničení. Pro stírání je nejlepší použít speciální plochý mop s hadříkem z mikrovlákna, popřípadě dobře vyždímaný hadr. Vždy také dbejte na to, abyste vytírali v podélném směru podlahových lamel. Pokud náhodou na podlahu rozlijete nějakou tekutinu, co nejrychleji ji setřete.

Plovoucí podlaha a čisticí prostředky

Při úklidu na plovoucí podlahu nikdy nepoužívejte prostředky, které obsahují bělidla, vosky, oleje nebo silná rozpouštědla. Pozor si dejte také na lešticí prostředky s obsahem brusných částic. I ty by mohly povrch podlahové krytiny poškodit. Na běžné stírání vám stačí voda s trochou saponátu. Určitě si ale pořiďte také speciální prostředek na plovoucí podlahy, který obsahuje leštidlo. Pro čištění nasucho pak existuje leštidlo ve spreji.

Pozor na škrábance a vrypy

Aby těžký nábytek nebo ostré nohy židlí a stolů laminátovou podlahu neponičily, opatřete je plstěnými podložkami. Jejich dobrou alternativou jsou i různé malé koberečky, které budou chránit podlahu před poničením a zároveň oživí místnost. Pozor také na takzvané kancelářské židle s kolečky. Opatřit si musíte speciální měkká rejdovací kolečka určená pro tvrdé podlahové krytiny. Hodně škody dokážou nadělat i vysoké podpatky.

Potřebuje vaše kuchyně renovaci? Do proměny nemusíte investovat desetitisíce! Podívejte se, jak se dá snadno, rychle a levně proměnit typická paneláková kuchyně:

Video
Video se připravuje ...

Bytová revoluce: Levná proměna staré panelákové kuchyně! Adam Balažovic