Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zapomeňte na chemii! S úklidem vám pomůže citron, ocet i cola

/
  • (iStock)
    18. října 2023 ● 06:00

    Také vám v koupelně či komoře přetéká skříňka nejrůznějšími prostředky na mytí, leštění či desinfekci? Přestaňte utrácet za spoustu zázračných sprejů a lahviček a zkuste to jinak!

    Do úklidu se totiž můžete pustit i levně a bez použití chemie.  A to díky některým obyčejným potravinám, které míváme běžně doma. Ve spíži či ledničce. A věřte, že u některých byste čisticí účinky možná vůbec nečekala…

  • 1.

    Cola funguje na spoustu povrchů

    Autor: iStock

    Kolové nápoje jsou sice hodně oblíbené, ale také hodně nezdravé. Takže pokud si nějakou tu lahev s colovým nápojem občas koupíte, dopřejte si jí raději jen trochu a zbytek nápoje využijte k prospěšnějšímu a účinnějším účelu. Cola je totiž jeden z nejlepších domácích čisticích prostředků, za což vděčí především své vysoké kyselosti. Kde všude ji můžete při úklidu využít? Možností je překvapivě spousta:

     

    • K čištění toalety. Stačí nalít po obvodu celé mísy, nechat chvíli působit a poté spláchnout.
    • Poradí si také s vodním kamenem. Pokud ho potřebujete dostat například z rychlovarné konvice, nalijte do ní Colu a nechte působit nejlépe přes noc.
    • Odstraňuje rez. Stačí namočit kousek látky nebo houbičky do Coly a aplikujte na rezavý povrch. Pouhé 2 litry Coly stačí také na vyčištění rzi ze špinavého bazénu.
    • Dokáže odstranit fleky od popisovačů na koberci. Rozetřete trochu nápoje do koberce a poté vydrhněte vodou s mýdlem.
    • S limonádou snáz vyčistíte i spáry mezi dlaždicemi.
    • Pokud nalijete nápoj do připálených hrnců a pánviček a necháte odmočit, zbaví vás připálenin, špíny a mastnoty.
    • Trápí vás mastné či krvavé  fleky na oblečení a bytovém textilu? Polijte místa nápojem a poté vyperte.
    • Cola je také velmi účinná při čištění olejových skvrn z podlahy

  • 2.

    Ocet oceníte hlavně v koupelně


    Autor: iStock

    Běžný ocet je skvělý univerzální čistič, který si poradí s mastnými skvrnami, nánosy mýdla a vodního kamene. Je také skvělý k desinfekci. Jak ho můžete konkrétně využít?

     

    • Pomůže vám zbavit se plísně na sprchovém závěsu, který je vděčným místem, co se bujení nejrůznějších plísní týče. Naneste na postižená místa ocet a kartáčkem plíseň odstraňte. Závěs bude jako nový, čistý i dezinfikovaný.
    • V koupelně ho rovnou také využijete na kachličky, kde se hromadí nejrůznější usazeniny a samozřejmě také plísně. Postříkejte octem a poté umyjte. Spáry by měly být zas hezky bílé. Totéž platí i pro usazeniny a vodní kámen ve vaně.
    • Poradí si se skvrnami. Odolné skvrny od potu, kávy či vína by měly zmizet, pokud je postříkáte octem a poté vyperete.
    • Odmastí radiátor i digestoř. Pokud se rozčilujete nad odstraněním mastného prachu, sáhněte po octu. Mastnota půjde velmi dobře dolů!
    • Vaše zrcadlo se bude lesknout jako nové, pokud ho omyjete vodou s octem. Naleští také okna, jestliže  přidáte ocet do vody s tradičním prostředkem, který používáte na mytí oken. Usnadníte si tak samotné mytí, ale sklo se bude krásně lesknout.
    • Je také skvělým pomocníkem při čištění povrchu počítače. Nezapomeňte, že je potřeba nejdříve odpojit přístroj od elektrické sítě. Poté smíchejte trochu vody s octem a málo namočeným hadříkem otírejte. Pozor, voda se nesmí dostat dovnitř počítače!
    • Když ocet zředíte s vodou, můžete s ním vytírat skoro jakékoli povrchy. Na podlaze odstraní nečistoty, dezinfikuje a oživí barvy.
    • Neutrácejte za zbytečně drahé aviváže a přidejte místo nich do pračky ocet. Vaše prádlo bude dokonale čisté a měkoučké. A nemusíte se bát ani kyselého pachu. Než prádlo uschne, jemný pach vyvane.  

  • 3.

    Citron čistí i dezinfikuje



    Autor: iStock

    I toto obyčejné ovoce plné vitaminů má v naší domácnosti široké využití. Díky vysokému obsahu kyseliny a příjemnému aroma může posloužit jako dobrá alternativa k mnoha čisticím prostředkům. Nahradí silné deodorační, bělicí a dezinfekční produkty v domácnosti.

     

    • Zdá se vám vaše kuchyňské prkénko příliš používané a hodláte ho vyměnit za nové? Ještě než skončí v koši, zkuste jednoduchý trik s citronem. Rozpulte citron na půlku a šťávou z něho potřete celé prkénko. Na více znečištěné použijte ještě hrubozrnnou sůl a vydrhněte. Váš kuchyňský pomocník bude záhy jako nový. Dokonale čistý a zbavený všech nežádoucích bakterií.
    • Pokud se vám na oblečení objeví skvrny od ovoce, vyzkoušejte citronovou šťávu. I zde můžete zkusit kombinaci se solí. Fleky buď zmizí celé, nebo se alespoň výrazněji zesvětlí.
    • Citrusy jsou také skvělé na čištění mikrovlnné trouby. Neničte si zbytečně chuť ohřívaných potravin chemickými čisticími prostředky a na zanesenou troubu požijte přírodní produkt. Do misky se studenou vodou ponoříte půlku citronu a vložíte do mikrovlnné trouby na 2–5 minut na nejvyšší výkon. Poté, co misku vyndáte, veškerá špína by měla jít lehko setřít hadříkem. Užitečnou vlastností citronu taky je, že dokáže pohltit nežádoucí pachy.
    • Citron bude vaším skvělým pomocníkem při praní prádla. Vyzkoušejte ho na zašlé bílé ručníky či ubrusy a budete překvapeni, jak se jim vrátí původní svěží vzhled. Nejlepší je nechat zašedlé prádlo na pár hodin namočené v lavoru s horkou vodou a citronem nakrájeným na plátky. Poté prádlo důkladně vyperte. Vyzkoušet můžete i rychlejší postup, kdy do pračky přidejte společně s práškem na praní půl hrnku citronové šťávy.

  • 4.

    Majonéza se hodí nejen do salátů

    Autor: iStock

    Majonézu většina z nás vnímá jako jednu ze základních surovin české studené kuchyně. Tato hustá, krémová omáčka, jejíž základ tvoří rostlinný olej a vaječné žloutky, je skvělá do salátů nebo jako příloha k jídlu. Málokoho by napadlo, že může být užitečná při údržbě domácnosti.

     

    • Majonéza si poradí se žvýkačkou přilepenou na nábytku. Naneste trochu majonézy a vyčkejte, až se žvýkací hmota dobře promastí. Pak ji snadno sloupnete.
    • Iritují vás stále otisky prstů a šmouhy na vašich nerezových spotřebičích? I v tomto případě sáhněte po majonéze. I když se to zdá trochu nepochopitelné, olej obsažený v majonéze může skvěle vyleštit nerezový povrch. Stačí nanést malé množství na papírový kapesník a rozetřít.
    • Oleje obsažené v majonéze mají schopnost také vytáhnout skvrny ze dřeva a zcelit na něm jemné rýhy a škrábance. Pokud tedy potřebujete odstranit skvrny z dřevěných povrchů, použijte trochu majonézy a hadříkem třete ušpiněné místo.
    • Majonéza odstraní též nálepky na plastovém, kovovém nebo skleněném povrchu.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 10

krtek.: od kdy cola neni chemie ?

(23. 11. 2018 20:37)

panda82: mandelinka taky pozná co je bio, a neleze na brambory bio

(18. 11. 2018 16:13)

arne100: Na úklid je potřeba si pozvat chemika Kalouska ten tomu rozumí nejvíc

(11. 11. 2018 12:09)

Nezadat: Přesně tak.To je přesně jako z bio potravinami,babičká říkávala:normální rolník hnojí ve dne a bio v noci.

(08. 11. 2018 15:24)

kvapil.zatec: : jo, jo,...už "dospěli" tak daleko, že "vyhazujeme" nakrájené citrony (nevymačkané) do záchodové mísy, to jako nejlacinější čistící prostředek...

(25. 09. 2018 15:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy