Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

5 rad, jak se přestěhovat bez nervů

/
  • (Shutterstock)
    17. září 2016 ● 10:00

    „Stěhovat se? To je lepší vyhořet!“ Už jste to také někdy vypustili z úst, když jste se motali mezi krabicemi s knihami, pytli s oblečením, zkrátka převáželi svůj starý domov do nových prostor, a u toho vám tekly nervy? Určitě jste někde udělali chybu, něco podcenili. Zde je deset rad pro stěhování bez zbytečného stresu, chaosu a nepořádku.

  • 1.

    1. Loučení

    Autor: Shutterstock

    Zejména pokud se stěhujete z menšího do většího, je tento krok základem úspěchu. Ale i v opačném případě – stěhování je ideální okamžik, jak se zbavit starých věcí, které už nikdy nepoužijete. Budete ještě někdy nosit kalhoty o tři čísla menší, byť jsou z pařížského butiku? Ne? Pryč s nimi! Možná padnou kamarádce, možná je uvítají potřební. Takto přistupujte nejen k oblečení, ale i ke knihám, dekoracím, otlučenému nádobí. Není důvod s sebou tyto věci nosit do nového domova.

    Další tipy a rady pro vaši domácnost najdete zde

  • 2.

    2. Před akcí

    Autor: Shutterstock.com

    Dejte stěhování řád a držte se ho. Dejte si stranou, co budete potřebovat během doby, kdy bude vše „vzhůru nohama“. Pro zjednodušení – sbalte si do kufříku věci na tuto dobu: oblečení do práce a na převlečení, boty, hygienické potřeby, knihu, nabíječky, jako byste jeli na dovolenou trvající právě tak dlouho jako stěhování. Pak začněte balit do krabic.

  • 3.

    3. Organizace

    Autor: Shutterstock

    Věci do krabic ukládejte promyšleně, postupně. Dělejte si „tematické“ oddíly: knihy k sobě, dokumenty do samostatné krabice, letní a zimní oblečení zvlášť, botník odděleně, nádobí z kuchyně do jedné krabice, z vitríny do druhé a tak dále. Krabice popište, např.: KUCHYNĚ – HRNCE, KOUPELNA – ÚKLID, KABÁTY – JARKA apod. Není nic horšího, než když budete vybalovat naslepo, nebo dokonce hledat jednu konkrétní krabici mezi mnoha.

  • 4.

    4. Chraňte své věci

     

    Autor: Shutterstock.com

    Důležité je také věci na proces stěhování dostatečně ochránit. Nábytek balte do potravinové fólie (stěhovací firmy to případně mohou učinit za vás), na nádobí se hodí osvědčené staré noviny, do kterých jednotlivé kusy zabalíte. Objemné textilie, peřiny, deky se bez újmy přenesou i ve velkých igelitových pytlích. Krabice po složení zpevněte páskou a přelepte je i navrchu, když jsou naplněné.

  • 5.

    5. Šetřete síly

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vám není dvacet a nestěhujete opravdu jen pár švestek do dalšího pokoje v podnájmu, nesnažte se za každou cenu šetřit na profesionálech. Vyberte nejlépe stěhovací firmu na doporučení, s níž už někdo má dobré zkušenosti, o ceně se informujte předem. Pokud budete mít vše připravené, touto cestou se se vším všudy přemístíte snadno a rychle. Profi stěhováci naloží těžkou starožitnou almaru na záda a vynesou ji i do vyšších pater bez výtahu. Podobně klavír nebo pohovku. Díky zkušenostem a vybavení šetrně, s nesrovnatelně menší námahou a rychleji než vy.

  • 6.

    Není nad krabice

    Autor: Shutterstock.com

    Vězte, že pokud to jen trochu jde, na stěhování jsou nejlepší právě krabice. Jsou skladné, dají se uzavřít, snadno popsat, v rozloženém stavu nezabírají mnoho místa. Přepravky, igelitky, pytle takovou službu nenabídnou. Už nemusíte shánět krabice od banánů, jak to bývalo zvykem v dobách dávno minulých. Speciální krabice na stěhování lze snadno zakoupit, např. v hobby prodejnách, nebo objednat ve vybraných internetových obchodech.

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy