Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vybíráte postel? Máme pro vás praktické tipy pro správný výběr! 1.část

/
  • Fantazii se meze nekladou
    Fantazii se meze nekladou (Shutterstock.com)
    16. září 2016 ● 10:00

    Základ každé postele tvoří obvykle matrace, rošt a korpus neboli rám lůžka. Jak k sobě ale jednotlivé části vzájemně pasují a na co se při výběru postele zaměřit? Abyste doma předešli nemilému překvapení, doporučujeme už při jejich výběru vzít v úvahu následující doporučení. 

  • 1.

    Postel dělá čelo

     

    Ložnice
    Autor: Shutterstock.com

     

    Čelo postele hraje důležitou roli a je zřejmě nejvýznamnějším designovým prvkem postele. Chrání vás a partnera od stěny a izoluje od průvanu v oblasti hlavy. Je-li postel umístěna do prostoru, vytváří čelo optickou bariéru a dodá vám pocit bezpečí a pohody. V případě čela se zaměřte na jeho výšku a rozměry, aby pasovalo nejen do místnosti, ale také ladilo se zbytkem postele. 

     

     

     

  • 2.

    Správné rozměry postele

     

     

     

    Důležité je mít dostatek prostoru
    Autor: Shutterstock

     

    Pro jednolůžko jsou standardní rozměry 90x200 cm a pro dvojlůžko 160x200 cm nebo 180x200 cm. Chcete-li více prostoru a pohodlí v posteli pro jednoho, můžete zvolit rozměr 140x200 cm. Dostupné jsou i postele prodloužené délky až po 240 cm nebo atypické rozměry vyrobené na zakázku přesně podle vašich potřeb. Správná délka postele je taková, která zhruba o 20 cm přesahuje spáče a poskytuje dostatek prostoru u chodidel a hlavy.

     

  • 3.

    Odpovídající výška postele

     

     

     

    Autor: Shutterstock.com

     

    Celková výška lůžka má zásadní vliv na pohodlné vstávání a uléhání do postele. Z ortopedického hlediska je optimální výška bočnic 50 cm a v kombinaci s vhodnou matrací nebo výškovým nastavením roštu lze dosáhnout ideální výšky lůžka 50-65 cm podle věku a výšky spáče. Tato výška umožňuje také odvětrání spodní části matrace a přispívá hygienickému prostředí v ložnici. Nejmenší doporučená výška z hlediska víření prachu a chladu od podlahy je 30 cm.

     

  • 4.

    Kvalita konstrukce je rozhodující

     

     

     

    Autor: Shutterstock

     

    Při výběru postele není od věci se podívat, jak je postel řešená konstrukčně, aby vám co nejdéle vydržela. Kvalitní a robustní spoje zajišťují vertikální i horizontální stabilitu, dlouhodobou pevnost celé postele a tedy žádné vrzání a klidný spánek. Takto provedená konstrukce zásadním způsobem zvyšuje celkovou kvalitu postele a její přidanou hodnotu. Zároveň je možné postel případně libovolně demontovat a opět smontovat, aniž by ztratila cokoli ze své pevnosti. 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy