Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komfortní a úsporný. Takový je koncept moderního bydlení

/
  • 20. září 2016 ● 06:00

    Naplánovat stavbu rodinného domu není nic snadného. V současné době neřešíme pouze, na kterém místě dům postavíme, komu projekt svěříme a z čeho by měla stavba být. Nejdůležitějšími parametry se vzhledem k trendům moderní výstavby stávají i jiné požadavky. 

  • 1.

    Kvalita na prvním místě


    Autor: shutterstock.com

    Mezi ty nejčastější patří samozřejmě vysoká kvalita provedené stavby, snižování spotřeby energie použité k vytápění a zajištění příjemné teploty bez ohledu na roční období. Také snaha šetřit životní prostředí, ušetřit peníze na provoz domu a zdravě bydlet jsou hlavními zájmy každého z nás. Jednou z možností, jak těmto požadavkům dostát, je volba pasivního bydlení. 

    Zajímají vás další rady a tipy pro váš dům? Klikněte zde.

  • 2.

    Co je pasivní dům?

    Autor: shutterstock.com

    Název pasivní dům vychází z principu využívání pasivních tepelných zisků v budově. Jsou to vnější, ze slunečního záření procházejícího okny a vnitřní, to je teplo vyzařované lidmi a spotřebiči. Díky velmi kvalitní izolaci a dalším prvkům tyto zisky „neutíkají ven“ a po většinu roku postačují k zajištění příjemné teploty v místnostech. Vše dohromady zvyšuje kvalitu bydlení a hodnotu nemovitosti.

    Život v pasivním domě neznamená pouze úsporu nákladů na vytápění, ale můžete také počítat s tím, že se zbavíte většiny svých zdravotních problémů. Zařízení, které pracuje i v noci, filtruje vzduch a tím ho zbavuje škodlivých nečistot a prachu. Díky tomu, že stroj přivede vždy přesně tolik vzduchu, kolik potřebujete, se nemusíte bát plísní, které tak často trápí obyvatele rekonstruovaných panelových domů. Uvnitř domu dýcháte pouze čerstvý vzduch.

  • 3.

    Výhody

    Autor: Shutterstock

    - vyšší komfort života
    - extrémně nízké náklady na vytápění
    - stálý přívod čerstvého vzduchu
    - netvoří se průvan
    - vysoká tepelná pohoda v místnosti
    - příjemné teploty v zimě i v létě

  • 4.

    Úspora tepla

    Autor: Shutterstock.com

    Pasivní dům ročně spotřebuje maximálně 15 kilowatthodin na metr čtvereční vytápěné plochy. U běžného rodinného domu, který má podlahovou plochu kolem 120 metrů čtverečních, to dělá 1800 kilowatthodin. Pro vytápění místnosti o velikosti 20 metrů čtverečních stačí 200 wattů. Pro porovnání, tepelný výkon člověka v klidu je 80 wattů, výkon stolního počítače 250 wattů. Každoroční zvyšování cen energií se vás proto dotkne opravdu minimálně.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy