Můžete si ji pověsit do kuchyně, na stěny obývacího pokoje, do prosvětlené chodby. Máte-li doma terasu nebo balkon, určitě poličku využijete i v létě, když ji zavěsíte na venkovní plot, zeď, zábradlí a postavíte na ni například bylinky nebo letničky.

Květinová polička
Autor: Radka Buriánková

Pokud se vám nápad na poličku určenou pro květináče líbí, můžete ho využít i k jiným účelům. Krásná bude na drobné skleničky na koření (do kuchyně) nebo na šroubky a nářadí (do dílny). Nezapomeňte si jen skleničky přesně změřit a zvolit typ, který se v horní části rozšiřuje, aby nepropadly.

Budete ji připevňovat do sádrokartonu? Použijte hmoždinky určené právě pro tento materiál a ještě je pojistěte tmelem.

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

* prkno o délce 70 cm, šířce 18 cm a tloušťce 2 cm

* 2 dřevěné podpěry

* 2 kovové závěsy a 8 šroubků pro jejich připevnění

* přímočarou pilku

* obyčejnou tužku

* lak na dřevo

* štětce

* hadřík na otření nečistot

* hmoždinky a šroubky nebo skobičky na upevnění do zdi

* klih na dřevo

* kladívko

* dlátko na kovový závěs

* brusný papír

Jak na to bod po bodu

1 - nejprve si na prkno namalujte kulaté tvary, které budete vyřezávat. Ideální situace? Květináče si obkreslete, ale vyřízněte otvor o 0,5 cm menší, aby vám nepropadl. Nezapomeňte si vše pečlivě vyzkoušet.

První krok - namalujte si na prkno kružnice
Autor: Radka Buriánková

2 - vyřízněte si také 2 podpěry pod poličku, každou o šířce 18 cm (shodné se šířkou poličky). Dvě strany musí tvořit pravý úhel, třetí je ozdobná, může být i vlnitá.

Druhý krok - vyřízněte si také dvě podpěry pod pokličku
Autor: Radka Buriánková

3 - Nyní v zadní části poličky vydlabejte asi 0,5 cm široký otvor na přišroubování kovového závěsu – ten bude na poličce také dvakrát. Nakonec přišroubujte podpěru, kterou můžete ještě zajistit klihem.

Třetí krok - vydlabejte šíroký otvor
Autor: Radka Buriánková

4 - Hotovou poličku přebruste a natřete nejlépe lakem určeným pro interiéry – můžete použít různé odstíny, v současnosti je velmi módní mahagon. Chcete-li mít poličku tmavší, namořte ji. Do kuchyně, dětských pokojů, chodby nebo ložnice se jistě hodí i barevná varianta, jak by se vám líbila polička bílá, modrá nebo růžová?

Čtvrtý krok - poličku přebruste a natřete nejlépe lakem
Autor: Radka Buriánková

Radka Buriánková doporučuje

Terakotové květináče jsou velmi hezké, a tak jim to bude v poličce slušet. Použijte je však POUZE jako obal a odtokové dírky nejprve dobře zalepte. Květiny nebo bylinky zasaďte do lehkého květníku z plastu, který vložte do terakotového obalu. Nezapomeňte, že při zalévání nesmí voda vytékat.