Jak na to

Nejprve vydlabejte otvory na nohách pro vzpěry – první patro 4 vzpěr bude v samém konci (nad něj už se posléze připevní sedák) a druhé patro dalších 4 vzpěr asi uprostřednoh. Vzpěry sesaďte do otvorů a všechny díly dobře srovnejte do pravého úhlu. Veškeré strany znovu přeměřte a zarovnejte na stejnou velikost. Spoje zajistěte klihem a hliníkovými hvězdičkami. Nechte dobře zaschnout. Nyní připevněte horní desku tak, že ji přišroubujete ze spodní strany vzpěr do desky – aby šroubky nebyly vidět. Nakonec stoličku přelakujte.

Výroba není složitá, ale pokud si na to netroufáte, nechte si vše v truhlářské dílně upravit na míru podle svých představ. Cena za výrobu se pohybuje od 300 Kč do 500 Kč.

Dřevěnou stoličku musíte ošetřit. Možností je hned několik. Nejčastěji se natírá bezbarvým lakem, který chrání dřevo před vnějšími vlivy a nechá vyniknout jeho přirozené kráse. Další možnost nabízí moření, které však v současné době není příliš běžné ani moderní. Velmi módní jsou naopak barevné laky. Po přesmirkování působí starobyle, natřete tedy stoličku bílým lakem a po zaschnutí ji jemně osmirkujte.

... do kuchyně

Autor: 
Bílá stolička se barevně hodí do každé kuchyně. Pokud máte rádi country styl, můžte si připravit měkký patchworkový polštářek s dřevěným knofl íkem uprostřed. Pracujte se zbytky látek, které k sobě sešijte ve středu do čtverce a pak čtverec vložte do středu povlaku z kanafasu a přišijte. Aby byl polštářek měkký, můžete dovnitř zašít silnější vatelín. Polštářek lze prát na 30 °C. A co za to? Polštářek vás vyjde asi na 80 Kč.

... do obývacího pokoje

Horní desku můžete černou barvou natřít tak, abyste vytvořili šachovnici. Určitě se bude hodit k dlouhým zimním večerům, kdy se oblíbená stolní hra nejčastěji hraje. A co za to? Černá barva vás vyjde na 160 Kč za 700 g, takže jí ještě dost zbude na jiné dekorace.

Pro tatínky. Praktická stolička do obývacího pokoje.
Autor: Blesk Hobby

... do dětského pokoje

Děti milují zvířátka. Ze stoličky jim můžete během chvilky vyrobit žirafu, tygra, zebru nebo kravičku. Použijte samolepicí tapetu s černými fl eky (30 x 30 cm) a na nohy navlékněte „kopýtka“ z černé tkaniny, která je měkká a nebude po podlaze klouzat. A co za to? Kousek tapety a textilie na „kopýtka“ stojí asi 50 Kč.

Pro malé farmáře. Praktická stolička do dětského pokoje
Autor: Blesk Hobby

Co budete potřebovat:

  • na nohy: 4 dřevěné hranoly vysoké 28 cm a o síle 4 x 4 cm
  • na sedák: spárovku, MDF desku, OSB desku nebo jiný dřevěný materiál o velikosti 30 x 30 x 1 cm
  • 8 vzpěr o délce 25 cm, šířce 5 cm a tloušťce 1,5 cm
  • klih nebo lepidlo na dřevo
  • 4 šroubky do dřeva
  • 16 hliníkových hvězdiček
  • dláto
  • bílý lak
  • smirek

Fotogalerie
4 fotografie