V prvním případě stačí například vyměnit výplň zábradlí (namontovat nové ocelové pruty), pokud máte stará madla a sloupky v dobrém stavu. Chcete-li však instalovat kompletně celé zábradlí, pak si kromě sloupků dokupte výplně, madla a propojovací díly. Výsledkem bude originál, který si šikovný kutil namontuje během jednoho až dvou dnů.

Rozmyslete si dopředu

Po zaměření schodiště si stanovte potřebný počet sloupků podle délky vašeho zábradlí (standardní vzdálenost sloupků je 1 m). Rozhodněte se pro typ ukotvení sloupku (do boku, nebo na horní plochu schodu). Horní madlo se nabízí nerezové nebo dřevěné a typů výplní máte na výběr ještě více (nerezové duté a plné pruty, splétaná lanka nebo skleněné výplně vyrobené z bezpečnostního skla s možností dekorů). Jednotlivé komponenty můžete podle libosti kombinovat, takže fantazii se meze opravdu nekladou. Ke každému lanku, tyči a madlu si kupte koncovky, které použijete vždy na začátku a na konci zábradlí – sjednotí ukončení prutů, tyčí i madel.

Jak na to

Nejdříve si pečlivě zaměřte schody, na které budete zábradlí dávat. Je třeba znát výšku a šířku každého schodu, šířku vlastního schodiště a balustrády (místa, kterým nahoře končí vaše schodiště). Pokud máte schody opravdu atypické a nejste si jistí, jak na to, nebojte se obrátit na některého z odborných poradců výrobce nebo se informujte u svého prodejce.

1 - než začnete s montáží, připravte si potřebné díly a přesvědčte se, že máte opravdu všechno. Bylo by zbytečné uprostřed práce zjistit, že něco chybí, proto se vyplatí poskládat si zábradlí „nanečisto“.

2 - po pečlivém zaměření a zakreslení se můžete pustit do vrtání otvorů pro boční úchyt sloupku. Náš tip: Pokud pracujete v už zabydleném interiéru, požádejte někoho o asistenci u vysavače, abyste si zbytečně neušpinili vymalované zdi.

3 - do vyvrtaných otvorů naneste chemickou maltu a pak do nich zasuňte závitové tyče, které musí ze zdi vyčnívat 20 mm; případně si pomožte kladivem. Na tyče nasaďte boční patku sloupku, přichyťte matkami, a ty utáhněte plochým klíčem. Usaďte nerezový sloupek.

4 - abyste správně připevnili madla na krčky sloupku, naměřte si je na konkrétních sloupcích a místa pro vrtání si dobře vyznačte.

5 - pečlivě vyměřte místo pro ukotvení koncovky madla a přišroubujte ji do zdi. Pomocí vodováhy zkontrolujte, zda „sedí“ rovně, a případně upravte výšku usazení krčku sloupku.

6 - jednotlivá madla propojte 3D spojkou, která se dá ohnout – díky tomu si i sklon spojených prutů můžete upravit na míru svému schodišti. Madlo pak přišroubujte na krčky sloupků.

7 - mezi nerezové sloupky nasaďte výplně – ocelové pruty (připevnit je pomůže imbusový šestihran). Postup pro upevnění skleněné výplně se liší v montáži držáků skla, ocelová lanka mají nejen vlastní držáky, ale i napínáky. Pruty propojte3D spojkami a zkontrolujte, zda jsou všechny ve stejné rovině. Aby výplň měla pěkně srovnané zakončení, přiložte k nim vodováhu a posunutím každého prutu je vyrovnejte do zákrytu.

8 - na závěr připevněte koncovky na pruty a madla anaerobním lepidlem.

Fotogalerie
8 fotografií

Co budete potřebovat:

- šroubovák, plochý klíč, imbusový šestihran, kladivo, vodováhu,  příklepovou vrtačku, ruční pilku, chemickou maltu (nahrazuje hmoždinky ve zdi pro ukotvení šroubků upevňujících patky), anaerobní lepidlo na spoje nerezových dílů (dodává ho výrobce zábradlí)

Pro naše zábradlí (cca 3 m) jsme potřebovali: 3 sloupky, 3 boční patky, 12 závitových tyčí, 12 matek, 2 madla na míru, 3 krčky na připevnění madla,  2 koncovky na madlo, 1x 3D spojku na madlo, 10 prutů (jde o dvě různé velikosti), 10 koncovek na pruty, 5x 3D spojek na pruty

Odborník radí

„Budete sami řezat (vrtat) do nerezových sloupků? Pak doporučuji sáhnout po nářadí, které jste někdy dříve nepoužívali na práci s obyčejnou ocelí. Mohly by totiž na něm zůstat zbytky železa a do budoucna se pak nedá vyloučit vznik rezavých skvrn na nerezovém materiálu. Nejde o nic speciálního, použijte běžně dostupné nářadí – ovšem nové,“ doplňuje Petr Paksi z J.A.P.