Než s takzvaným odzimováním bazénu začnete, nakupte si speciální přípravky. Dávejte si ale pozor, aby byly kvalitní a měly všechny příslušné atesty. Osvědčená je například řada bazénové chemie Azuro a AquaMar.

Nejprve očistěte stěny

Začít musíte tím, že ještě před dopuštěním vody pečlivě očistíte stěny bazénu. Naneste na ně houbou k tomu určený přípravek (např. Azuro Clear), který nechejte asi 10 minut působit. Uvolněné nečistoty potom odstraňte hadrem nebo bazénovým kartáčem. Stěny bazénu následně důkladně opláchněte vodou. Zkontrolujte také, zda přes zimu nenapadaly do vody a na dno bazénu hrubší nečistoty. Ty je třeba pečlivě odstranit síťkou.

Připojte filtraci a příslušenství

Nyní hadicemi znovu připojíte k bazénu přes zimu „odstavenou“ filtraci a další příslušenství. Pro jistotu si k tomu vezměte návod, aby jste propojili vše tak, jak má být. Nezapomeňte také zkontrolovat, zda všechny spoje dobře těsní, aby z nich později neunikala voda.  
Po připojení filtrace můžete začít s dopouštěním bazénu tak, aby hladina dosáhla do úrovně středu sběrače nečistot (skimmeru). Pak začněte vodu nepřetržitě filtrovat nejméně 24 hodin.

Fotogalerie
5 fotografií

Zkontrolujte kvalitu vody

Až bazén dopustíte,  překontrolujte také tvrdost vody. Pokud pomocí kapkového testeru zjistíte, že je vyšší, než 180 N, je třeba ji upravit. K tomu poslouží například přípravek Azuro Ca. Obvyklá dávka je 100 ml na 10 kubíků vody. V případě, že je voda velmi tvrdá, zvýšíte dávku na 300 ml.

Dalším krokem je kontrola a případná úprava Ph. Tato hodnota udává, zda je voda ve vašem bazénu kyselá nebo zásaditá, a měla by se pohybovat v rozmezí 7 – 7,4. Jestliže je hodnota vyšší, může se vám začít voda kalit do mléčné, popřípadě světle šedé barvy. Při hodnotě nižší je zase taková voda ideálním prostředím pro tvorbu řas. Pro úpravu vody použijte speciální přípravky, k tomu určené.

 

Zlikvidujete mikroorganizmy

Myslete také na to, že se do vody v bazénu mohly už zjara dostat zárodky různých mikroorganizmů. Proto je třeba ji jednorázově přechlorovat. Nejvhodnější je použít prostředky s volným chlórem, jako je třeba Azuro chlor šok G. Ten veškeré zárodky zničí a přitom z bazénové vody rychle vyprchá. Stačí počkat den až dva a můžete se začít koupat v opravdu čisté vodě.

Zdroj: Mountfield