Na trhu je dnes celá řada moderních stavebnicových soustav, díky kterým zvládnete instalaci zavlažovacího systému svépomocí. Při dnešních cenách přitom utratíte jen pár tisícovek. Pomocí hadic, rychlospojek a rozdvojek si sestavíte rozvod vody po zahradě na místa, ze kterých budete chtít jednotlivé plochy kropit a připojíte ho k zahradnímu vodovodu nebo k vodnímu čerpadlu.

Pokud nechcete při každém sečení hadice uklízet, můžete celý systém „zneviditelnit“, tedy schovat pod zem. K tomu jsou určeny speciální ohebné hadice (například systém Gardena Pipe line). Sami zvládnete nainstalovat i vodní zásuvky, ke kterým potom stačí pomocí rychlospojky připojit hadice k postřikovačům.

Čím vyrobit déšť?

Obdélníkový postřikovač
Autor: Gardena
Postřikovačů a zavlažovačů je nepřeberné množství druhů. K přesnému kropení a rosení lze použít pistolový postřikovač. Na zem pak můžete ukotvit například kruhový zavlažovač. Existují i pulsní - některé navíc umí kropit sektorově, tedy jen na místech, kde chcete. Pro zavlažování obdélníkové plochy lze volit  postřikovače, vybavené pásy trysek. Prakticky všechny typy zavlažovačů mají už plynulou regulaci dosahu.

Jak na to, aby to fungovalo samo…

Stačí si pořídit zavlažovací hodiny a můžete klidně odjet do práce nebo na dovolenou s jistotou, že vaše zahrada žíznit nebude. Například hodiny Gardena T1030 plus (cena 1 721 Kč – Mountfield) umožňují snadné programování. až pro tři zavlažování denně, a to v délce od 1 do 120 minut.

Fotogalerie
9 fotografií

A co když opravdu prší?

Vodní počítač
Autor: Gardena
Může se samozřejmě stát, že nebudete doma a zavlažovací systém bude kropit, i když intenzivně prší. Nejenže v takovém případě plýtváte vodou, ale zahrada bude zbytečně přemokřená. To  řadě rostlin určitě neprospěje. Proto se vyplatí pořídit si vodní počítač ve spojení s čidly půdní vlhkosti. Vynaložené náklady (počítač 3 199 Kč, čidlo 1 349 Kč – cena Mountfield) se rychle vrátí v penězích i ušetřeném čase. Nebudete se totiž o zalévání zahrady vůbec starat. Počítač snadno naprogramujete až na 6 cyklů individuálně pro každý den, čidlo zase ohlídá, aby systém nekropil zbytečně.

Náš tip pro členitou zahradu

AquaContour zavlažuje z jediného místa přesně podle obrysů zahrady.
Autor: Gardena
Zahrada s mnoha zákoutími, to je trend dnešní doby. Zavlažovat velmi členité plochy, přitom co nejpřesněji, je ale složité. Většinou musíte instalovat celou řadu jednotlivých postřikovačů. Existuje však chytrý přístroj AquaContour, který z jediného místa zvládne zavlažovat zahradu přesně podle jejích obrysů. Pomocí tlačítek plus a minus jen stanovíte jednotlivé obrysové body, kterých můžete do paměti vložit až 50. Tento postřikovač zvládne obhospodařit vodou plochu téměř 400 m².