Nejprve si vyberte místo, kde bude terasa stát. Pokud to na ni nechcete mít daleko, můžete ji postavit přímo u domu. Ale určitě ozdobí i prostor u bazénu nebo některé zákoutí zahrady. Není dobré, aby byla na příliš slunném místě, spíše je vhodnější polostín. Když víte, kde bude terasa stát, nakupte potřebný materiál a připravte si nářadí.

Co budete potřebovat?

Materiál: štěrk * kladečský písek * betonové desky * podlahová prkna * podkladní hranoly * nerezové vruty se zapuštěnou hlavou pr.4,5/50mm

Nářadí: rýč a lopata * svinovací metr, pásmo * dřevěné kolíky nebo latě pro vymezení spáry mezi prkny * dřevěná lať  nebo kovová vyrovnávací lať * zednická šňůra * vrták prům. 3,2 mm pro předvrtání hranolů * vodováha * úhelník  * předvrták se záhlubníkem (prům.4,5/16 mm) * pryžová palice, kladivo * napínací popruhy nebo stolařské svěrky * půlkulatá rašple * pokosová pila * akumulátorový šroubovák/vrtačka, bity PZ2 * distanční dřevěné destičky

Dřevěná terasa
Autor: Hornbach

Na nosné hranoly můžete přišrobovat jak klasická prkna, tak parketové čtverce.

Jaká prkna se na terasu hodí?

Rozhodně nepoužívejte měkké dřevo, jako je smrk. Vyplatí se koupit prkna z tvrdého materiálu, který nepotřebuje impregnaci, jako je například modřín, jalovec nebo teakové dřevo. Novinkou je dřevo s názvem Bangkirai z Indonésie a Malajsie. Specializovaní prodejci nabízejí již ohoblovaná prkna, opatřená protiskluzovými drážkami, takže vám odpadne práce s jejich úpravou. I když jsou tato prkna dražší, investice se vám vrátí v podobě dlouhé životnosti vaší terasy.

10 kroků, jak si postavit pergolu

10 kroků, jak si postavit pergolu

Proč si v létě neposedět v příjemném stínu pergoly a užívat si pohody? S její stavbou můžete začít už teď a my vám poradíme, jak na to.celý článek

K podzimu patří vůně uzeného! 10 rad, jak rychle postavit vlastní udírnu

K podzimu patří vůně uzeného! 10 rad, jak rychle postavit vlastní udírnu

Vábí vás vůně uzeného masa a nejraději byste si ho připravovali ve vlastní udírně? Přitom nechcete mít stejnou, jako sousedé, tedy nějakou prefabrikovanou…celý článek

Jak na to krok za krokem

Stavba terasy 1
Autor: Hornbach
1. Nejdříve si vyznačte plochu terasy dřevěnými kolíky a napnutým provázkem. Nyní můžete ještě přezkoušet, zda bude plocha dostatečná pro umístění zahradního nábytku, popřípadě grilu. zahradní nábytek na  tuto plochu vhodný. Pak vyhloubíte plochu tak hluboko, aby celková konstrukce svou horní hranou podlahových prken měla požadovanou výšku.

Stavba terasy 2
Autor: Hornbach
2. Budoucí terasa musí mít potřebnou stabilitu, proto pod ní nejdříve nasypte asi 15 až 20 cm silnou vrstva štěrku. Tu potom zhutněte. Na tuto vrstvu přijde 5 cm tlustá vrstva kladečského písku. Ta je velice důležitá, aby bylo možné přesně uložit betonové desky.

3. Nyní můžete stejnoměrně rozložit betonové desky. Vzdálenosti nemají být příliš veliké (50 cm) na střed desek, aby se trámky příliš neprohýbaly. Krajní desky pokládejte rovnou na okraje.

Stavba terasy 3
Autor: Hornbach
4. Dbejte na to, abyste desky pokládali zcela vodorovně. To zkontrolujte pomocí dřevěné latě a vodováhy. Přesného vyrovnání dosáhnete pryžovou palicí.

Stavba terasy 4
Autor: Hornbach
5. Začněte pokládat trámky příčně ke směru pokládky podlahových prken na betonové desky. Nosné trámky vyrovnejte rovnoběžně vůči sobě a pokud terasu stavíte u domu, tak kolmo ke stěně. Podlahová prkna před přišroubováním na nosné trámky předvrtejte. Použijte vrták se zahlubovací hlavou, aby vruty se zahloubenou hlavou lícovaly s po vrchovou plochou podlahy.

Stavba terasy 5
Autor: Hornbach
6. Nyní předvrtejte nosné hranoly.  Pak můžete začít s připevňováním podlahových prken Podlahová prkna přišroubujte vždy dvěma nerez-vruty ke každé úložné ploše. Mezi prkny se dodržuje vzdálenost ca 15 mm. Tuto vzdálenost můžete během pokládky zajistit vkládáním vhodných dřevěných vložek nebo plastových klínků.

Stavba terasy 6
Autor: Hornbach
7. Okraje terasy můžete upravit několika způsoby podle její výšky. Dají se například využít prefabrikované betonové prvky, které koupíte ve stavebninách nebo hobbymarketu. Protože ale podlahová prkna budou ještě „pracovat“ nechejte mezi nimi a betonem dilatační spáru alespoň 2 cm. Pokud je terasa velmi nízká, můžete ji obložit například velkými oblázky.

Zdroj: Hornbach a archiv