Mistři ve stavbě draků jsou Číňané, kteří dokážou už 3 000 let vypustit na oblohu často neuvěřitelné věci. Pokud jste ale začátečníci, pak je lépe pustit se do stavby toho nejjednoduššího. I ten udělá hodně radosti a Blesk.cz vám poradí, jak na to.

Co budete potřebovat

Nářadí: Malá pilka, nůžky, tužka, klih na dřevo nebo univerzální lepidlo, smirkový papír, barvy a štětec. Vodové barvy sice dobře kryjí, ale když drak navlhne, pouští. Použít můžete ale také voskovky, pastelky, fixy, akrylové barvy nebo barvy ve spreji.

Materiál: Kostru můžete vyrobit z dřevěných nebo laminátových tyčí a špejlí. Dřevěné jsou lehčí, ale snadno se lámou. K potahu kostry draka se dají použít nejrůznější materiály. Stačí obyčejný balicí papír, vhodný je i hedvábný, odolné proti protržení jsou nejrůznější umělohmotné fólie. K pouštění draka budete potřebovat také šňůru. Ideální je spletená polyesterová. Často se také používají silonové rybářské vlasce na cívce.

Jak na to

Při výrobě poctivého českého draka nám bude dělat průvodce pan František Vacek (69) z Polné na Jihlavsku spolu s vnučkou Martinkou (7):

Fotogalerie
13 fotografií

1) Na fólii nebo papír nakreslete obrysy plachty (pamatujte na přesahy, abyste ji mohli připevnit na kostru) vystřihněte ji, popř. ji pomalujte.

2) Začněte sestavovat kostru draka. Ta se většinou skládá z jedné dlouhé podélné tyče a dvou kratších příčných tyčí. Ty musí být stejně dlouhé.

3) Příčné tyče spojíte článkem, který můžete koupit v modelářské prodejně, popřípadě si ho vyrobíte z duralové nebo mosazné trubičky. Doporučený úhel mezi příčnými tyčemi je 20 až 40 stupňů (viz obrázek).

4) Provázkem svažte podélnou tyč s příčnými, uzel zakápněte lepidlem.

5) Připevněte plachtu. Její okraje přehněte přes obvod kostry a slepte. Pod spojovacím článkem na ni nalepte kousek fólie, zabráníte tak poškození plachty.

6) Drakovi přilepte nebo připevněte uzlem ocas.

7) Plachtu dozdobte podle své fantazie kresbou.

DRAKIÁDA BLESK.CZ: Postavili jste pěkně vyzdobeného, zajímavého nebo dokonce unikátního draka? Podařilo se vám ho poslat do rekordní výšky? Pochlubte se s ním ostatním čtenářům Blesk.cz! Posílejte fotky a videa na tip@blesk.cz. Do předmětu uveďte heslo DRAKIÁDA a nezapomeňte napsat také své jméno, popřípadě i své zážitky při stavbě a pouštění draka.

Drak v podobě telefonu? Taky umí lítat!
Autor: Archiv
Drak v podobě telefonu? Taky umí lítat!

Naše tipy a triky:

  • Čím je drak menší, tím lehčí by měl být materiál, ze kterého je plachta.
  • Všechny uzly zajistěte lepidlem. Na šňůrách z umělé hmoty se snadno uvolňují.
  • Bod upevnění šňůry určuje schopnost draka vystoupat na oblohu. Vyzkoušejte malé posuny a pozorujte změny v letovém chování.
  • Ocas draka je důležitý pro stabilitu jeho letu. Můžete ho sestavit z proužků, nebo navázat barevné papíry do mašliček na provázek. Důkladně si vyzkoušejte, která délka a tvar ocasu vašemu draku nejlépe sedí. Nůžky, zbytek šňůry stejně jako náhradní ocas se vám do kapsy určitě vejdou….

Zdroj: František Vacek, časopis Blesk Hobby, Anagram.cz