K výměně budete potřebovat vlastně jenom šroubovák a zkoušečku. Než s prací začnete, udělejte si ale pod stávajícím lustrem dostatek místa. Určitě se také nepokoušejte začít montovat z nestabilní židle nebo konferenčního stolku – není směšnější pohled než na člověka, houpajícího se na lustru! S žebříkem nebo schůdky budete mít jistotu, že z vás nebude místo domácího kutila komik…

Jak na to obrazem krok za krokem

667077:gallery:true:true< 1. Před začátkem výměny vypněte pojistky a zkoušečkou se raději přesvěčte, zda jsou elektrické kabely opravdu odpojeny od proudu.


667078:gallery:true:true> 2. Odejměte kryt u stropu, u některých typů lamp ho bude třeba uvolnit povolením malého šroubku.


667079:gallery:true:true< 3. Šroubovákem uvolněte šroubky na "čokoládě" a odpojte všechny elektrické kabely.


667080:gallery:true:true> 4. Když jsou kabely odpojeny, z háčku opatrně svěste starý lustr a zavěste na něj nový.


667081:gallery:true:true< 5. Připojte kabely. Hnědý s černým, přes které "teče" proud k žárovce a modrý k "nuláku".


667082:gallery:true:true> 6. Vytáhněte kryt až po strop, pokud bude třeba, přišroubujte jej a zapněte pojistky.

 

Naše rada: Jak vysoko pověsit lustr?

Není nic horšího než pověsit osvětlovací těleso příliš nízko. Visící lampa by měla být zavěšena minimálně ve výši 190 až 220 centimetrů tak, aby nepřekážela osobám vyššího vzrůstu v pohybu po pokoji. Směrodatnou se může stát například výška dveří v pokoji. Ten, kdo projde dveřmi, projde i pod zavěšený lustr.

Lampa nad stolem by měla být zavěšena tak, aby od jeho desky byla minimálně 80 centimetrů. V minulosti se o světlo v celé místnosti postaral centrální lustr, přičemž stojící lampa byla doslova luxusem - od toho se již naštěstí dávno upustilo. Trendem je kombinací různého osvětlení prostor „vymodelovat“ a vytvořit tak správnou atmosféru.

Náš tip:

Lustr už visí a vy váháte nad výměnou klasických žárovek za úsporné? Pokud začnete s jejich výměnou nejdříve v těch místnostech, kde se zdržujete nejčastěji, uvidíte, že počáteční výdaje se vám rychle vrátí v podobě peněz ušetřených na účtech za elektřinu.

Obkládáte koupelnu? V 10 krocích to zvládnete sami!

Obkládáte koupelnu? V 10 krocích to zvládnete sami!

Přemýšlíte o tom, že vaše koupelna nebo kuchyně potřebuje nové keramické obklady? A přitom se vám nechce utrácet za řemeslníky? Nebudete je potřebovat!…celý článek

Další zajímavé rady nejen pro kutily najdete také v časopise Blesk Hobby č. 11 - listopad, který je právě na novinových stáncích.

Blesk Hobby č. 11 - listopad

Blesk Hobby č. 11 - listopad

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA: Babicova vánoční kuchařka. Téma měsíce: Zvoníci a zvonaři, nejzajímavější zvony. Rozhovor s Martinou Gavrielycelý článek

Zdroj: Čas.sk