Vzpomínáte na první pohled na vaši novou kuchyni? Digestoř, mirkrovlnná i horkovzdušná trouba a všechny ostatní nerezové spotřebiče byly tehdy zářivě čisté, nikde žádná šmouha. Stačilo však pár dnů provozu a začaly se objevovat otisky mastných prstů, skvrny od omáčky nebo kapky oleje, které vystříkly z rozpálené pánve. Uvést nerez do původního stavu může dát občas zabrat, pokud však použijete správné čističe, nezabere vám úklid déle, než pár okamžiků.

Na drátěnku zapomeňte!

Hned z kraje bychom měli upozornit, že skutečným nebezpečím pro nerezové spotřebiče jsou suché i tekuté písky, o drsných houbičkách nebo drátěnkách ani nemluvě. Všechny tyto prostředky zanechávají na kovovém povrchu nesmazatelné stopy v podobě jemných škrábanců, kterých se už nikdy nezbavíte. Šetrné jsou naopak hadříky z čisté bavlny nebo z mikrovlákna - takzvané švédské utěrky.

Nejlepší jsou speciální čističe

Pokud jde o samotné čistící prostředky, vždy byste měli sáhnout po specializovaných čističích na nerez. Běžné saponáty zanechávají na kovovém povrchu nepěkné šmouhy. Speciální čističe pořídíte v běžné dorgerii nebo na internetu a důvěryhodné jsou zejména ty, které prodávají pod svou značkou samotní výrobci kuchyňské techniky - například Whirlpool nebo Electrolux. Většinou se jedná o tekuté přípravky nebo pěny, které mají tu výhodu, že nestékají.

Přípravek naneste na hadřík a krouživými pohyby odstraňte všechny nečistoty. Pokud je povrch spotřebiče kartáčovaný, tedy matný, snažte se pohybem kopírovat směr drážek. Čístící prostředky se skládají z několika složek - část zajiťuje rozpuštění mastnoty a odstranění nečistot, část povrch vyleští, některé mají navíc přísadu, které vytvoří na kovovém povrchu jemný film, který alespoň částečně zabrání dalšímu vzniku otisků. Pokud nejsme se stavem povrchu úplně spokojeni, můžeme po aplikaci čističe použít ještě leštící přípravek. Na závěr celý spotřebič otřeme suchým, čistým hadříkem.

Existují i jiná řešení

Obecně lze říct, že některé povrchy jsou k tvorbě skvrn náchylnější, než jiné. Pokud si chcete ušetřit práci, sáhněte spíše po kartáčovaném nerezu nebo šedě lakovaných spotřebičích, které sice vypadají méně efektně, každý ostisk prstu na nich vás však nebude děsit.

Na závěr ještě jeden tip redakce - pokud nechcete investovat do speciálního čistícího porstředku na nerez - ceny se pohybují od 150 Kč výše, podobnou práci odvedou i běžné čističe na okna a hlavně horká voda.

Fotogalerie
2 fotografie