Nadměrná sněhová nadílka může přidělat mnoho starostí. Velký nápor sněhu dokáže zničit střechu či při oblevě ublížit kolemjdoucím. Výjimkou  nejsou ani zaparkované automobily, kterých jsou každý rok zledovatělými kusy zdemolovány desítky. 

Majitel má zodpovědnost

Víte, že za úrazy, které sníh či rampouchy způsobí, je odpovědný majitel nemovitosti? Proti těmto typům úrazů se může nechat pojistit, ale pojišťovna si vždy ověří, zda jste péči o střechu nezanedbali. A pravidelné odklízení sněhu je proto nezbytností.

Střechu můžete proti sesuvu ledu a sněhové pokrývky zajistit instalací protisněhových kompletů, či použitím speciálních protisněhových tašek, které jsou schopny sníh zabrzdit. Největší riziko pro chodce však představují rampouchy, které váží několik kilogramů. 

Nezničte si střechu

V českých podmínkách nejsou výjimkou ploché střešní konstrukce, u kterých je riziko poškození střechy největší. Tento střech není na velký nápor sněhu stavěný, je proto důležité větší množství mokrého sněhu ze střechy odklidit. Ve stavební dokumentaci každého domu by mělo být uvedeno množství sněhu, které je střecha schopna unést. Obecně však platí, že by na metru čtverečním nemělo ležet více jak 40 kg sněhu, či by neměly masy sněhu na střeše ležet nerovnoměrně. Při nepravidelném rozložení sněhu totiž hrozí největší riziko, že se střešní konstrukce zdeformuje.

Sami se do toho nepouštějte

Mnoho lidí si myslí, že sníh ze střechy zvládnou odstranit sami. Jedná se však o velmi nebezpečnou činnost, při které se vážně zranilo či zahynulo několik lidí. Dobré je požádat o pomoc hasiče, ti vám však sníh ze střechy odklidí pouze v případě veřejného ohrožení. Pokud sníh na vaší střeše není ve velké míře a pád ledových kusů nehrozí, hasiči vám svoji práci řádně vyúčtují.

Fotogalerie
5 fotografií

Na odklízení sněhu se střechy se specializuje řada firem, které si za tyto práce účtují v průměru 5 – 10 tisíc korun. Tato suma se vám však vyplatí víc, než případně soudní tahanice za újmu na zdraví či  nákladná oprava vaší střechy.