Řezané květiny jsou krásné, ale rychle vadnou. Částečně se však dá tento proces zpomalit. Pokud se budete řídit našimi radami, květiny vám ve váze vydrží déle krásné.

6 rad pro krásnější květiny

  • Přinesli jste si domů květiny? Pak je hned po příchodu vložte do vlažné vody, aby se nasytily a přizpůsobily vnitřní teplotě. 
  • 2. Prvně však nezapomeňte stonky šikmo seříznout, aby byly schopny čerpat více živin. Nejlépe je stonky seříznout pod vodou. 
  • Váza, do které květiny vkládáme by vždy měla být čistá. Dobře ji vypláchněte studenou vodou, aby v ní nezůstaly chemické čističe. 
  • Vázu s květinami je nejlepší umístit na poloslunné místo. Teplota v místnosti by měla být okolo 20 stupňů Celsia bez velkých výkyvů teplot. Pozor si také dejte na průvan. Ten květinám opravdu velmi škodí. 
  • Každý den květinám vyměňujte vodu a ob den seřezávejte stonky. Květiny déle vydrží.
  • Některé druhy květin ocení živný roztok. Ten květinám dodá potřebné živiny a brání množení bakterií. Některé květiny však rychleji vykvetou a odchází, proto si nechejte poradit v květinářství.
    Růže jsou nádherné, ale choulostivé. Studený průvan nesnesou.
    Autor: Profimedia.cz

Tulipánům raději méně vody

Není však květina jako květina a některé potřebují speciální přístup. Věděli jste například, že tulipány musí mít cca 4 cm vysokou hladinu vody? Pokud mají vody moc, vytáhnou se do výšky a rychle opadají.

A co choulostivé růže? Ty zase ocení teplé a suché prostředí. Stonky seřezávejte každý den. A do studené vody se hodí přisypat speciální výživu pro řezané růže.

Pokud jste dostali květinovou vazbu, která je upevněna v aranžovací hmotě, pak ji udržujte stále mokrou. Hmota snadno vysychá a květiny trpí nedostatkem závlahy.