Slyšeli jste o nich už někdy? Možná ano, ale určitě jste je ještě nezkusili. Pokusíme se vás teď přesvědčit, že to stojí za to. V první řadě se připravte na to, že budete potřebovat větší počet plátků vepřového masa. Hodí se pro tento účel kotlet, kýta i krkovice. Ale počítejte s tím, že první je nejsušší a nejšťavnatější krkovice.
A nic na tom nezmění ani finální úprava, při které se osmažené plátky navrství do pekáčku, přelijí smetanovou zálivkou a potom zapečou. Ovšem na samém počátku je třeba jednotlivé řízky, osolené a opepřené, obalit zprvu ve strouhance, kterou do povrchu masa ještě zaklepete na prkénku paličkou.

logo hobbymanie recepty
Autor: Hobbymanie.tv

Pak následují rozšlehaná osolená a vejce a až docela nakonec obal z polohrubé mouky. Proč je tato úprava nutná? Trojobal naruby totiž maso při smažení důkladně uzavře, takže plátky zůstanou po zapečení krásně šťavnaté. A mezi nimi vynikne jakoby mechová smetanová vrstva. Ještě teplé řezy můžete vzápětí podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo i salátem. Rozhodně se připravte na to, že je to jídlo syté, ale vynikající. Takže si určitě ještě dáte malý „nášup“.    

Ingredience pro zapečené řízky naruby:
600 g vepřové kýty, strouhanka, 2 vejce, polohrubá mouka, sůl mletý černý pepř, tuk na smažení; zálivka k zapečení: 1 kelímek sladké smetany, 3 lžíce kečupu, špetka soli, mletý černý pepř, 3 vejce; máslo na vytření zapékací misky

Ingredience pro zapečené řízky naruby
Autor: Hobbymanie.tv

Jak na to krok za krokem

Maso nakrájejte přes vlákna na plátky, osolte je, opepřete a obalte důkladně ve strouhance, kterou do nich na prkénku z obou zaklepete. Strouhanka musí k masu opravdu dobře přilnout v celistvé vrstvě. Teprve potom řízky vložte do rozšlehaného vejce a nakonec obalte v polohrubé mouce. V další fázi je usmažte klasickým způsobem na pánvi ve vrstvě rozehřátého tuku. Hotové vyskládejte do pekáčku vytřeného máslem nebo zapékací misky.
Pokládejte jeden na druhý až do úplného naplnění. Do menších míst můžete plátky překrojit. Následně obsah pekáčku zalijte směsí sladké smetany, kečupu, soli, pepře a vajec. Vše nechte v troubě zapéct. Po upečení mírně zchladlý obsah vyklopte na oválnou mísu a nožem jej naporcujte napříč na plátky. Na řezu budou pěkně patrné proužky masa v kontrastu se smetanovou zálivkou.

Fotogalerie
9 fotografií