Z jakého slovního základu je odvozený název tohoto pohádkově jemného dezertu, se lze jen dohadovat. Z logiky věci vyplývá, že je to krémová buchta. Jenže na východním Slovensku se kremeše připravují hlavně na svátek podobný českému posvícení, kterému se říká „kermeš“ a pekla je i babička Jany Fajgelové na Spiši. „U nás doma je milovali všichni, ale jednu chybičku přece jen měly,“ vzpomíná.

 „Spodní plát s vrstvou krému a šlehačky se totiž přiklápěl dalším plátem pečeným vcelku, který se při porcování dezertu lámal a drobil. Proto maminka jeho pečení vylepšila a ještě před upečením jej dělí na plechu na menší obdélníčky. Výsledkem jsou nadýchané polštářky, které se pokládají na buchtu jeden vedle druhého a řezy nožem se pak vedou mezi nimi.“

Jana nám také prozradila, že na Slovensku se u příležitosti významných svátků připravují kremeše ještě slavnostnější, u kterých se používá na vrchní plát místo lístkového těsta medové. A možná je ještě jedna obměna, při které se šlehačka neroztírá na vrstvu krému uvnitř, ale nanáší se až na řezy na talířcích…

Ingredience receptu na jemné lístkové kremeše
500 g lístkového těsta; náplň č. 1: 750 ml mléka  200 ml smetany  3 lžíce cukru  6 žloutků  4 vanilkové pudinky  čtvrtinka másla  3 lžičky moučkového cukru  50 ml karamelového nebo vaječného likéru; náplň č. 2: 300 ml smetany na šlehání 1 až 2 ztužovače; na ozdobu: čokoládová poleva  šlehačka koktejlové třešně nebo sezónní ovoce dle chuti

Jak na to krok za krokem

Těsto rozválejte do podoby dvou plátů a první upečte na plechu vcelku. Druhý pak rozdělte rádýlkem na 25, příp. 30 obdélníčků. Mezitím svařte mléko se smetanou a cukrem a přidejte špetku soli.
Zvlášť rozšlehejte v troše mléka žloutky s pudinkovým práškem, vlijte do vroucího mléka se smetanou a pudink svařte. Po odstavení jej zchlaďte ve vodní lázni. V misce utřete máslo s trochou moučkového cukru a do pěny zašlehejte likér (mandlový nepoužívejte, krém je pak nahořklý!).
Dále zašlehejte zchladlý puding a krém rozetřete ve vyšší vrstvě na plát těsta pečený vcelku. Následuje vrstva smetany vyšlehané se ztužovačem a upečené obdélníčky. Po zchladnutí moučník rozdělte a řezy ozdobte kopečky šlehačky s ovocem.

Fotogalerie
12 fotografií