Opravdu vyhlížejí jako malé čokoládové poštářky, tedy ducánky. Tohoto netradičního vzhledu docílíte snadno a vlastně zcela mimoděk: Dostaví se při porcování větších plátků čokoládového lineckého těsta naplněného marcipánovou náplní (viz recept) obyčejným rádýlkem. Získáte tak čtverečky, jež jsou při okrajích a hlavně v rozích mírně stlačené a pečením se tento jejich vzhled ani trochu nezmění…

Ingredience pro recept na čokoládové mandlové ducánky:
200 g hladké mouky  120 g moučkového cukru  40 g kakaa  120 g másla  1 žloutek; 80 g kvalitního mandlového marcipánu, 1 lžíce mandlového likéru; na dozdobení: bíla čokoládová poleva

 Jak na to krok za krokem

Mouku smíchejte s cukrem a prosátým kakaem, přidejte máslo, žloutek a ideálně v robotu vypracujte rychle tmavé těsto konzistence lineckého. Odpočinuté v chladu (cca 30 minut) rozdělte na dva díly a vypracujte z nich dva stejně velké pláty čtvercového tvaru.
Jeden potřete hmotou připravenou z nahrubo strouhaného mandlového marcipánu rozpracovaného vidličkou s mandlovým likérem. Pomocí válečku překryjte naplněný plát druhým, dlaněmi oba i s náplní mírně stlačte a rozdělte rádýlkem na malé čtverečky. Čtverečky polštářkového tvaru přeložte na plech s papírem a při 160 ºC je upečte (cca 10 až 15 minut). Zchladlé ozdobte nitkou bílé čokoládové polevy.

Fotogalerie
8 fotografií