Křehkým ledovým vzhledem se vyznačuje také výchozí plát bílkového bezé. Na povrchu totiž vytvoří při pečení křehkou vrstvu, která se při dělení nožem rozpadne na množství „střepů“. Připravte se tedy na to, že složit moučník pěkně dohromady s bohatými vrstvami famózního žloutkového krému (recept najdete ZDE ►►►) a šlehačky je tak trochu umění. A pozor dejte i při přípravě vařeného žloutkového základu; velice snadno se připaluje. Vyžaduje tedy pozvolné zahřívání a neustálé míchání až do samého konce…

Recept na Ledový vítr:
10 bílků, 550 g moučkového cukru  1 lžíce octa  2 lžíce solamylu; krém č. 1: 10 žloutků  4 lžíce moučkového cukru  1 sáček vanilkového cukru  2 lžíce hladké mouky  250 ml mléka  250 g másla; krém č. 2: 500 ml smetany ke šlehání  moučkový cukr dle chuti; na dohotovení: 3 ks kiwi mandlové lupínky

Ingredience pro recept na Ledový vítr
Autor: Hobbymanie.tv

Jak na to krok za krokem

Nejprve připravte základ krému: V rendlíku vymíchejte žloutky s oběma druhy cukru, moukou, a bude-li to třeba, i kapkou mléka. Vznikne hustá kaše. Pomalu přilévejte zbylé ohřáté mléko, za stálého míchání přiveďte vše zvolna k varu a krém provařte (nechte ho vychladnout pod fólií).

logo hobbymanie recepty
Autor: Hobbymanie.tv

Šlehačem pak vypracujte v misce máslo a žloutkový základ do něj po lžících zašlehejte. Zvlášť vyšlehejte v míse z bílků sníh a postupně do něj zašlehejte moučkový cukr, pak přidejte ocet a nakonec solamyl. Pevnou pěnu rozetřete na plech cca 42 x 38 cm s listem papíru a plát při 130 ºC upečte (cca 1 hodina). Musí být na povrchu pouze jemně růžový! Než zchladne, vyšlehejte ze smetany šlehačku a ochuťte ji cukrem.

Zchladlý plát rozdělte na 3 stejné díly (pruhy), na první rozetřete polovinu žloutkového krému a vrstvu poklaďte na malé kousky nakrájeným oloupaným kiwi. Ovoce přetřete vrstvou šlehačky, přiložte druhý plátek a upravte ho obdobně. Na vrchní plátek přijde už jen vrstva šlehačky, kterou ozdobíte i boky. Povrch zakryjte pomocí sáčku se špičkou spoustou pusinek a doplňte je mandlovými lupínky.

Fotogalerie
10 fotografií