Příprava těchto kousků je opravdu snadná, dbejte jen na to, aby kuličky tmavého těsta po obalení v krystalovém cukru a při vytlačování důlků v jejich středu vhodnou násadou (raději o trochu silnější) nepopraskaly. Pokud se na nich objeví drobnější praskliny při pečení v troubě na plechu s papírem, na závadu to již není. Naopak. Právě díky tomu nabydou vzhledu zmiňovaných sopečných kráterů pokrytých sladkou námrazou.

Recept na čokoládové důlkové koláčky:
220 g másla  250 g moučkového cukru  1 sáček vanilkového cukru  2 žloutky  2 lžíce smetany ke šlehání  270 g hladké mouky 100 g práškového kakaa  špetka soli hrubý cukr na obalování; náplň: 60 ml smetany  2 lžíce medu  vanilkový extrakt  120 g hořké čokolády  30 g másla

Jak na to krok za krokem:

Měkké máslo utřete s oběma druhy cukru, dále do pěny zašlehejte žloutky, smetanu a vmíchejte po lžících směs mouky s prosátým kakaem a solí. Vše propracujte, nejlépe v hnětači, a lžící oddělujte z tmavého tužšího těsta stejně velké kousky, ze kterých vytvarujete kuličky, každou obalíte v krystalovém cukru a na plechu s papírem do ní vytlačíte vhodnou násadou větší důlek (ponechte mezi kousky dostatek místa).
Zároveň dejte pozor, aby boky koláčků nepopraskaly! Cukroví pečte v troubě vyhřáté na 170 ºC asi 10 minut. Než zchladne, připravte krém. Recept na něj najdete ZDE »»»

Fotogalerie
6 fotografií