Potřebujete (pro 4 osoby):

* 4 filety po 200 g ze svíčkové nebo plátky z nízkého roštěnce
* čerstvě mletý pepř
* 1 lžíci nasekané petržele
* 1 lžičku soli
* olivový olej

Na slivovicové máslo

* 150 g másla
* 2 cibule
* 2 lžíce slivovice
* 50 g uzené slaniny
* 10 lístků petržele
* 1/2 lžičky dijonské hořčice
* 1/2 lžičky soli

Steak
Autor: Shutterstock.com
Postup:

Maso vyndejte z lednice hodinu před grilováním a nechte ho rozležet při pokojové teplotě. Bifteky z obou stran potřete olejem, osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem. Grilujte zprudka 1 až 2 minuty z každé strany. Pak maso přesuňte do místa s nižším žárem a pokračujte v grilování dalších 6 až 8 minut. Na máslo očistěte cibuli a nakrájejte ji na proužky. Zalejte slivovicí a nechte půl hodiny marinovat. Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte na pánev.  Přidejte lžící vody a slaninu zahřejte tak, aby tuk povolil a začal vytékat. Opečte ji dozlatova, vylijte sádlo a slaninu nechte okapat na papírové utěrce. Změklé máslo dejte do mixéru a mixujte se solí a hořčicí. Pak přidejte slaninu a cibuli.

Máslo dejte do potravinové fólie nebo alobalu a vyválejte do válečku. Nechte zatuhnout v lednici. Před servírováním masa ukrojte kousek zatuhlého másla a položte ho na biftek, kde se rozpustí.