Vaříte ráda?

Vaření miluju, evokuje ve mně pocit opravdového domova. Máme hodně přátel a je už tradicí, že jednou týdně, většinou v neděli, u nás doma vaříme. Tematicky jen měníme druh kuchyní. Jakmile někdy musíme naši neděli zrušit, máme úplný absťák. V létě většinou grilujeme venku na zahradě, v zimě jsme uvnitř a venku na terase popíjíme svařáky.  

Mahulena Bočanová
Autor: archiv redakce
Kde hledáte inspiraci? Čtete kuchařky, máte nějakého oblíbeného kuchaře?

Pan Pohlreich je špičkový kuchař, na toho se ráda podívám vždycky. Mám ráda i jeho humor. Z kuchařky čerpám samozřejmě nápady dnes a denně, často jen namátkou otevřu kdekoliv Mary Berry a co tam zrovna je, to prostě uvařím. Marinka ráda v kuchyni pomáhá, vaření je pro nás zábava. Co nesníme, zamrazíme do krabiček a kamarádi se mi smějí, že jsem krabičková bába.

Která jídla máte nejraději a co má ráda vaše dcera?

Mám ráda italskou a thajskou kuchyni a Marinka českou, jako každé dítě. Omáčky, knedlíky a polévky. Ale mušlemi taky neopovrhne, myslím, že ji baví ten proces loupání.

Kde vás mohou vaši fanoušci v nejbližší době vidět?  

Desetkrát do měsíce mám v televizi VIP zprávy, které se vysílají živě. Pak hraju už pětadvacet let v Činoherním klubu v Praze a patnáct let v Divadelním spolku Háta. Dohromady mám osm různých představení, a tak mám práce nad hlavu. Volný večer je pro mne svátek. Ke všemu ještě moderuju a stále tančím na plesech taneční ukázky společenských tanců a salsy. V dohledné době mě čeká pokračování Mazalů, seriálu na ČT a seriál Starosta na Barrandově.

Mušle na víně
Autor: Shutterstock.com
Mušle na víně podle Mahuleny

Ve větším hrnci na rozpáleném olivovém oleji a trošce másla osmahneme řapíkatý celer a česnek. Na směs vhodíme čerstvé mušle, které necháváme v hrnci pod pokličkou do doby, než se samy začnou otevírat a vonět. Mušle pouštějí mořskou vodu, proto už je podléváme jen bílým vínem, které dodá lahodnou chuť a navinulost. Otevřené mušle opepříme čerstvým pepřem, přídáme čerstvou petržel, feferonky, cherry rajčátka, krátce povaříme a basta. Šťávu nesléváme! Mušle nandaváme na hluboký talíř i s vývarem a zeleninou, podáváme s bílou bagetou a vínem.