Pivní guláš

Suroviny (na 5 porcí):
•    750 g hovězí kližky
•    2 cibule
•    trošku oleje
•    150 g rajského protlaku
•    500 ml Českého piva
•    sladká mletá paprika
•    drcený kmín
•    1 lžíce hladké mouky
•    sůl

jídlo
Autor: Shutterstock.com
Postup:

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mletou papriku a lehce zasmahneme, aby se paprika nepřipálila. Maso nakrájíme na kostky, osolíme a přidáme do základu,
přidáme kmín a rychle opečeme, podlijeme částí piva, přidáme rajský protlak
a dusíme do poloměkka. Šťávu necháme vyvařit, guláš zaprášíme hladkou
moukou, kterou zasmahneme, a podlijeme zbytkem piva, přidáme nakrájenou
feferonku a dusíme doměkka. Podle chuti dozdobíme nakrájenou cibulkou.
Doba přípravy: 90 minut

Škvarková pomazánka

Suroviny (na 4 porce):

200 g škvarků
150 g vyškvařeného sádla
2 šalotky
2 kyselé okurky
2 natvrdo vařená vejce
trošku drceného kmínu
sůl a pepř

jídlo
Autor: Shutterstock.com
Postup:

Škvarky pomeleme najemno, šalotky, vejce a kyselé okurky nasekáme na malé kousky. Ve velké míse smícháme škarky, sádlo, nasekanou šalotku, okurky a vejce a podle chuti přidáme kmín, sůl a čerstvě mletý pepř. Pomazánku necháme v chladu zhruba hodinu odležet a pak ji mažeme na plátky čerstvého chleba.
Doba přípravy: 20 minut

Plněné koblihy

Suroviny (na 30 kousků):

Na těsto -
•    600 g polohrubé mouky
•    kostka droždí
•    100 g moučkového cukru
•    180 g rozpuštěného másla
•    220 ml vlažného mléka
•    6 žloutků
•    špetka soli
•    trošku hladké mouky na vál
•    olej na smažení

Na náplň a ozdobení –
Pikantní marmeláda (meruňková, rybízová, višňová)
moučkový cukr s vanilkou

Připravte si skvělé masopustní lahůdky.
Autor: Shutterstock.com
Postup:

V hrnku s troškou mléka rozmícháme lžičku cukru, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme všech zbývající přísady a pak kvásek a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí ke stěnám. Těsto poprášíme troškou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Pak z půlky těsta vyválíme na pomoučeném válu silnější placku, sklenkou z ní vykrájíme kolečka, doprostřed poloviny koleček dáme lžičku džemu, pevně přitiskneme druhé kolečko těsta a koblihy osmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Horké kousky pocukrujeme nebo je v cukru obalíme celé.
Doba přípravy: 60 minut + kynutí

Vaječný koňak

Suroviny (na zhruba 1,2 l):
•    700 ml rumu
•    10 čerstvých vaječných žloutků
•    160 g jemně mletého moučkového cukru
•    2 sáčky vanilkového cukru
•    2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka

jídlo
Autor: Shutterstock.com
Postup:

V hrnci vyšleháme elektrickým šlehačem žloutky, cukr, přidáme kondenzované mléko, šleháme 3 minuty, pak pomalu tenkým pramínkem přiléváme rum a šleháme dál, až vznikne hustý krém. Koňak slijeme do lahví a uchováváme v chladničce, vydrží zhruba 3 dny.
Doba přípravy:30 minut.