S nápadem zásobovat námořníky pravidelným přídělem rumu na zahřátí přišlo v 17. století britské námořnictvo. Jenže někteří členové mužstva neznali míru a byli často opilí, až se viceadmirál Edward Vernon rozhodl, že si musí námořníci ředit rum horkou vodou. Těm to asi nebylo moc vhod a začali mu podle jeho kalhot z grogénové látky přezdívat Old Grog. Ať už je tato rumová vzpomínka pravdivá nebo vymyšlená, pravdou je, že receptů na přípravu námořnického grogu koluje po celém světě opravdu hodně.

Recept na pravý grog s rumem

Budete potřebovat:
hřebíček
skořici
citronovou kúru
rum
třinový cukr
citronovou šťávu
máslo

Postup: Svařte 200 ml vody se dvěma hřebíčky, malým kouskem skořice a kouskem citronové kůry. Do sklenice ze silného skla nalijte podle chuti rum, dolijte vroucí vodou a podle chuti přidejte třtinový cukr a citronovou šťávu (poměr rumu a vody by měl být zhruba 1: 2). Na hladinu dejte kousíček másla, které se rozpustí a zabrání odpařování alkoholu.

Důležité: Vroucí vodu nikdy nelijte na alkohol, ztratila by se jeho chuť a vůně.

Kolik rumu dávali námořníci? Prst na prst

Mezi námořníky se traduje, že pravý grog by měl být prst na prst – do sklenky nalijete tolik rumu, kam až sahá váš ukazováček postavený svisle a pak dolijete vařící vodou také na prst, tentokrát ale položený vodorovně. Všem je jasné, že bude lepší držet se našeho původního receptu.