Potřebujete:
 * 700 g vepřového boku
* 300 g hovězího masa
* 2 g mletého bílého pepře
* 0,5 g muškátového květu
* 0,5 g zázvoru * 20 g soli
* 1 g drhnuté majoránky
* vepřová střívka

Postup:
Z masa odstraňte kosti a šlachy, přidejte koření a sůl. Vše dobře propracujte a namelte přes kotouč s otvory o průměru 3 nebo 4 milimetry. Směs znovu důkladně promíchejte. Ochutnejte, a pokud se vám zdá málo kořeněná nebo slaná, dochuťte ji podle svého. Jen myslete na to, že by určitě neměla mít ostrou kořeněnou ani slanou chuť. Pak hmotu plňte do vepřových střívek, která přetáčejte nebo převazujte šňůrkou po dvojicích. Váha jedné klobásky by měla být zhruba 90 g.

Hotové klobásky můžete zavěsit na dva dny do chladu, pak je snězte nebo zamrazte. Před jídlem je povařte asi 15 až 20 minut v horké vodě, potom je opečte. Dělejte to pomalu při nižší teplotě, jinak by střívka popraskala.

Náš tip:
Výborné budou s kysaným zelím nebo pikantní hořčicí.