Bramborové s uzeným masem


Suroviny (pro 4 osoby):
750 g vařených studených brambor
100 g krupice
lžička soli
1 vejce
250 g hrubé mouky
200 jemně nakrájeného vařeného uzeného masa
1 velká cibule
150 g másla
Postup: Brambory uvařte ve slupce den předem, další den je oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle na vál a přisypte mouku, krupici a lžičku soli, směs promíchejte, vytvořte důlek a do něj rozklepněte vejce. Ručně zpracujte hustší těsto, rozdělte ho na stejně velké kousky a z každého udělejte placičku, doprostřed dejte trochu masa, důkladně zabalte a vařte v osolené vodě zhruba 6 minut. Knedlíky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu. Na másle osmažte dozlatova pokrájenou cibulku a knedlíky polijte. Přidat můžete i kysané zelí, vařené nebo syrové.
Náš tip: Pokud je těsto moc řídké, přidejte do něj ještě trošku mouky. Pracujte rychle, bramborové těsto rychle řídne, knedlíky by se mohly rozvařit.

 

Kynuté jahodové knedlíky
Autor: Shutterstock.com


Kynuté jahodové


Suroviny (pro 4 osoby):
Na těsto -
500 g hrubé mouky
250 ml mléka
kostka droždí
1 lžička cukru
špetka soli
1 vejce
Na náplň a ozdobení -
400 g čerstvých jahod
moučkový cukr, máslo a tvrdý tvaroh nebo mletý mák
Postup:
Trochu mléka ohřejte, oslaďte, přisypte rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte vejce, sůl, kvásek a postupně při míchání přidávejte po částech zbytek mléka. Vařečkou těsto zpracujte, až se přestane lepit k míse, pak ho přikryjte čistou utěrkou a dejte na 30 minut do tepla vykynout. Pomoučenou lžící odkrajujte kousky těsta, do každého zabalte 1 nebo 2 jahody podle velikosti. Knedlíky vložte do horké vody a vařte zhruba 8 minut, dokud nevyplavou. Pak je nechte okapat, na talíři ozdobte každou porci zbylými pokrájenými jahodami, tvarohem, cukrem a máslem, případně můžete přidat trošku mleté skořice.
Náš tip: Pokud se bojíte, že se knedlíky ve vodě rozvaří, můžete je uvařit na pařáku, dno vytřete kouskem másla nebo olejem. Knedlíky pak vařte o 2 minuty déle.