Nejlepší pizzař ČR roku 2013 Jan Šafránek z Prahy vám poradí, jak zadělat těsto, uvařit tomatové sugo a připravit ty nejznámější pizzy. 

Pizza Margherita
Autor: Shutterstock.com
Margherita 

Na těsto
500 g pšeničné mouky
špetka cukru
30 g droždí
200 ml vody
4 lžíce olivového oleje extra virgin
sůl

Na sugo
100 g rajčat
12 lístků čerstvé bazalky
trošku olivového oleje
sůl

Na obložení
150 g mozzarelly
lístky čerstvé bazalky

Droždí rozmícháme v trošce vlažné vody a přidáme špetku cukru. Vytvoříme kvásek, který necháme v teple stát půl hodiny. Potom přidáme mouku, sůl, olej a vlažnou vodu a zaděláme těsto. Pořádně propracováváme asi 10 minut, až je těsto vláčné. Rozdělíme na čtyři díly a z každého vytvoříme pizzu. Na pomoučené ploše vyválíme koláče na tloušťku půl centimetru. Na plech položíme pečicí papír a na něj dáme pizzy. Rajčata oloupeme a zbavíme jader, uvaříme ve vodě doměkka a rozmixujeme. Dochutíme solí, čerstvou bazalkou a přidáme pár kapek oleje. Vychladlé sugo rozetřeme v tenké vrstvě na vytvarované těsto a na něj položíme nakrájenou mozzarellu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 280 °C 10 až15 minut podle potřeby. Nakonec ozdobíme lístky bazalky.

Pizza Quattro Fromaggi
Autor: Shutterstock.com
Quattro Formaggi

Potřebujete těsto na pizzu

Na obložení
500 ml 35% smetany
240g mozzarelly
240g gorgonzoly
240g ricotty
120g parmazánu

Rozválené těsto položíme na plech na pečicí papír, natrháme mozzarellu, gorgonzolu a přidáme několik lžiček ricotty, zakapeme smetanou a pečeme při 280 °C zhruba 10 minut. Po upečení přidáme hobliny parmazánu.

Možná (ne)víte

Pizzu znali už ve starém Římě, chudí i bohatí jedli chlebové placky potřené rajčatovou směsí a sýrem. Původní placky ale pekli zřejmě Peršané, pak se pokrm rozšířil do Arábie, Řecka a nakonec do Říma. V Itálii můžete ochutnat nespočet variant pizzy, každý z dvaceti regionů si dělá pizzu po svém. Jeden slavný italský pizzerista tvrdí, že pizza je jako moře, protože může mít tisíce podob. Základním vybavením každého, kdo se postaví k peci, musí být fantazie. Nejtypičtější pizzou je Margherita, hlavními ingrediencemi jsou červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka.