300 g hovězího předního masa
1,5 l vody
sůl
divoké koření (2 bobkové listy, 6 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření)
1 cibuli
2 bulvy červené řepy
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
250 g hlávkového zelí
2 rajčata
1 lžíce másla
ocet na dochucení
4 lžíce kysané smetany
4 snítky čerstvého kopru

Maso uvařte v osolené vodě s divokým kořením a cibulí doměkka. Měkké maso vyjměte, nakrájejte na kostičky a odložte stranou. Řepy oloupejte, zeleninu očistěte a včetně řepy nakrájejte na kostičky. Zeleninu a jednu řepu vhoďte do vývaru a vařte asi 15 minut doměkka. Ochuťte octem, solí a vraťte maso. Zbylou červenou řepu zakápněte octem a poduste ji chvíli se lžící másla a trochou vývaru, pak přidejte do polévky. Podávejte se lžící zakysané smetany a snítkou kopru.

Náš tip

Boršč je skvělý i ze sterilované červené řepy - na dochucení pak bude stačit méně octa a můžete přidat trochu nálevu z řepy.