2 lžíce sádla
1 cibuli
500 g kysaného zelí
1,5 l vody
1/4 lžičky mletého kmínu
sůl, mletá paprika a mletý pepř
3 klobásy
1 stroužek česneku
Petrželovou nať nebo čerstvé bylinky k podávání

Zelňačka je výborná s klobásou a šťouchanými bramborami.
Autor: Shutterstock.com
V hrnci na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Zelí překrájejte, i s nálevem přidejte k cibuli a všechno zalejte vodou. Přidejte kmín, papriku, osolte a vařte na mírném ohni, dokud zelí nezměkne. Klobásy nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi na zbylé lžíci sádla dozlatova. Nasypte je do polévky spolu s prolisovaným česnekem a nechte přejít varem. Nakonec vmíchejte kysanou smetanu a stáhněte z ohně.

Náš tip

Do zelňačky je ideální jako přílohu těsně před jídlem přidat štouchané brambory s cibulkou.