Pořádně to osol!

Málokdo ví, že solit by se maso na gril mělo až po upečení, protože sůl vytahuje z masa vodu, a to je pak zbytečně vysušené. Zrádné jsou i kořenící směsi, které sůl často obsahují. Pokud si chcete užít spíš chuť samotného masa, nenakládejte jej. Stačí ho lehce potřít olejem, případně kořením a nechat odpočinout. Pokud výraznou chuť koření naopak máte rádi, maso naložte na 24 hodin. Zapomeňte ale na marinádu z obchodu, která svou intenzitou chuť masa spíš kazí. U jemného drůbežího nebo rybího masa to platí dvojnásob. Šetřit nemusíte na bylinkách, jako rozmarýn, máta nebo kopr. V takovém případě oceníte i grilovací špíz. Pokud plánujete právě tyto druh mas grilovat častěji, poohlédněte se rovnou po grilu, který jej obsahuje. Například tento gril s odkládacím stolkem, který momentálně koupíte na Aukru za zvýhodněnou cenu.

Gril s odkládacím stolkem a grilovacím špízem
Autor: Aukro.cz

 

Trpělivost šťavnaté steaky přináší

Další chybou, které se často dopouštíme, je že zaskládáme celý rošt. Přitom méně je někdy více. Grilovací rošt by měl být zakrytý maximálně ze 70 procent. Dalším neduhem je nedočkavost, když maso dáváme na nedostatečně rozpálený gril. Na to, abyste dosáhli správné teploty ve středu grilu na mřížce (mezi 250–300 °C) si vyhraďte 40 minut. Pozor si dejte i na vyšší teplotu, která maso negriluje, ale spaluje.

Pokud není trpělivost vaší silnou stránkou, pořiďte si větší gril. Měl by mít dostatečně velkou grilovací plochu nebo rovnou dva rošty a dvě oddělené grilovací komory s poklopem. Takový profi gril s udírnou teď mají na Aukru se slevou 43 %. Díky kolečkům s ním můžete snadno manipulovat a přemisťovat ho dle potřeby. Pokud zrovna nebudete grilovat pro celou rodinu včetně tetiček z Horní Dolní, můžete využít pouze jednu komoru.

Profi gril s udírnou
Autor: Aukro.cz

Píchni do toho, jestli už to je…

Tak na to zapomeňte. Jakmile do masa píchnete, dírkami odtéká šťáva. Mějte proto po ruce kleště, pinzetu nebo lopatku. Sady nářadí dneska nemusíte shánět samostatně, někteří výrobci je nabízejí jako dárek ke grilu zdarma. My jsme třeba objevili tento multifunkční vodní gril Aston se slevou 20 %. Koupíte jej za 799 Kč a umožní vám udit, grilovat i opékat. Díky tomu, že pokrm je připravován nad nádobou s vodní lázní pomocí tepla dýmu, tuk se nepřipaluje a nevytváří karcinogenní látky.

Multifunkční vodní gril Aston
Autor: Aukro.cz

Nepodcenit přípravu

Už se vám sbíhají sliny? Zkontrolujte, jestli máte dostatek židlí pro hosty, zábavu pro mrňousky (pokud dorazí) a praktické jednorázové nádobí. Skvěle šetří čas, abyste se mohli věnovat návštěvě. Další nápady můžete čerpat na Aukru, které pro milovníky zahradních aktivit připravilo speciální web. Najdete zde tipy pro dům i zahradu a také zajímavé slevy. Co byste řekli třeba na český dřevěný zahradní nábytek s dopravou zdarma a slevou 20 %? Pro letní grilování jako dělaný!

Dřevěný zahradní nábytek od českého výrobce
Autor: Aukro.cz