Spišská

500 g mletého masa (hovězí a vepřové)
1 až 2 housky
100 ml mléka
1 vejce
sůl
mletý pepř
1 cibuli
1 stroužek česneku
strouhanku
250 g spišských párků
tuk na vymazání plechu
masový vývar na podlití
1 bílek
kmín

Pečivo namočte do 100 ml mléka. Do masové směsi přidejte vyždímanou housku, 1 vejce, sůl a mletý pepř. Cibuli a česnek oloupejte, najemno nasekejte a zapracujte k masu. Vál posypte strouhankou, na ni naneste polovinu masové směsi poklaďte spišskými párky. Zakryjte druhou polovinou směsi a vytvarujte do bochníku. Dejte do tukem vymazaného pekáče a podlijte trochou masového vývaru. Bochník potřete rozšlehaným bílkem a posypte kmínem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Během pečení podlévejte výpekem.

Gazdovská 

600 g mletého hovězího masa
1 vetší cibuli
2 housky
5 stroužků česneku
sůl
mletý pepř
majoránku
mletou papriku
50 g strouhaného parmazánu
tuk na vymazání plechu
1 vejce

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostky a smíchejte s masem. Housky nakrájejte na kostičky a opečte na suché pánvi dokřupava. Česnek oloupejte, prolisujte a přidejte ke směsi spolu s opečenou houskou. Osolte, ochuťte pepřem, majoránkou, mletou paprikou a strouhaným parmazánem. Promíchejte, vytvarujte bochník a dejte na tukem vymazaný pekáč. Povrch potřete rozšlehaným vejcem, dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 45 minut.

Nudnou sekanou oživíte, když do masa přidáte nasekanou petržel.
Autor: Shutterstock.com
Vepřovo-hovězí

100 g cibule
1 lžíci másla
2 housky
500 g mletého masa (vepřového a hovězího)
1 lžíci nasekané petrželové natě
1 vejce
1 lžíci strouhanky
tuk na vymazání plechu
2 lžíce oleje

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka, opečte na 1 lžíci másla a nechte vychladnout. Housky namočte do trochy vody a vymačkejte. Cibuli s pečivem pomelte a smíchejte s mletým masem. Osolte a okořeňte. Přimíchejte 1 lžíci petrželové natě, 1 vejce, 1 lžíci strouhanky a promíchejte. Ze směsi vytvarujte bochník, dejte do tukem vymazaného pekáče a potřete olejem. Zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 35 až 45 minut.